Fontos tudnivalók az újraindulással kapcsolatban

 

Kedves Utastársunk!

Régóta várunk rá, de immár közeledünk ahhoz, hogy az utazás ismét életünk része legyen. Az április 23-án beharangozott, majd e hét hétfőn hivatalosan is kihirdetett 194/2021. IV. 26. Korm. rendelet értelmében új intézkedések lépnek életbe, amint a legalább első alkalommal beoltottak száma meghaladja a 4 millió főt. Kinyitnak a szállodák, az éttermek belső terei, a múzeumok, állatkertek stb.

Való igaz, hogy kezdetben nem olyan lesz az élmény, mint régen megszoktuk, de nagyon bízunk benne, hogy az idő előrehaladtával egyre egyszerűbbé és zökkenőmentesebbé válik az utazás. Már nagyon várjuk, hogy karantén és kijárási korlátozás helyett inkább járjuk a Világot.

Mivel ez szigorú szabályok és fontos szempontok szerint válik lehetővé, a – hangsúlyozottan – jelenleg elérhető információk és tudásunk szerint igyekeztünk összeállítani egy kis tájékoztatót, hogy minél jobban felkészüljünk arra a pillanatra, amikor felnyílik előttünk a sorompó.

Jelenleg nem létezik külön szabályozás a turistabuszokra, hanem ugyanaz érvényes, mint egy Volánbusz járaton vagy akár vonaton. Tehát mindenki utazhat buszon, maszkot kell viselni, de nincs távolságtartási előírás. Értelmezésünk szerint, olyan esetben amikor a járművön ülők, kivétel nélkül mindannyian rendelkeznek koronavírus elleni védettséget igazoló hatósági igazolvánnyal (továbbiakban védettségi igazolvány), akkor a maszk viselése mellőzhető lesz.

A városnéző séták során a 1,5 - 2 méteres távolságtartás és a maszk viselése továbbra is elvárt, ezért a jól ismert VOX készülék segítségét fogjuk igénybe venni.

Az utazások megtervezésénél a legfontosabb szempont mindig az lesz, hogy a látványosságok megtekintésére milyen feltételek vonatkoznak. Ezen feltételeket minden esetben figyelembe kell vennünk és be kell tartanunk, vonatkozzon akár védettségi igazolványra, maszkhasználatra vagy létszámkorlátozásra. Ezekről minden esetben előre fogunk tájékoztatást adni.

Minden bizonnyal központi szerepet fog játszani a védettségi igazolvány, ezért igyekeztünk összeszedni az erre vonatkozó tudnivalókat. Védettségi igazolványt nem csak kizárólag beoltottak kaphatnak, hanem háromféle módon lehet igazolni a koronavírus elleni védettséget:

1. Ha valaki megkapta a védőoltást,
2. Ha valaki igazoltan átesett a koronavírus-fertőzésen,
3. Ha valaki vélhetően átesett a fertőzésen, de nem tudott róla vagy nem készült róla teszt, ezáltal nem volt igazolt a fertőzése, akkor utólag elvégzett ellenanyag-vizsgálattal tudja igazolni, hogy a fertőzésen átesett.

Erről részletesebben itt lehet tájékozódni:
https://kormany.hu/hirek/jovo-hettol-igenyelheto-a-vedettsegi-igazolvany

A fenti esetek egyike sem vonatkozik 18 év alattiakra, tehát ők felnőtt kísérettel és az egyéb előírások betartásával, igazolvány nélkül is utazhatnak.

Az első eset a legegyszerűbb és mint köztudott, az első adag oltás beadását követően kb. két héttel postázzák a védettségi igazolványt. Fontos tudni, hogy innentől kezdve a teljeskörűen élni lehet kártyások számára elérhető lehetőségekkel. A hivatalos kommunikáció szerint már az első adag oltás is megvéd a súlyos koronavírus megbetegedéstől, noha a teljes védettség a második oltást követő két héttel alakul ki. A védőoltást igazoló kártyának most még nincs érvényességi ideje!

A második esetben, ha valaki igazoltan átesett a koronavírus-fertőzésen, akkor szintén postázzák a védettségi igazolványt. Ebben az esetben 6 hónapig érvényes a kártya.

A harmadik esetben, ha valaki korábban esett át fertőzésen, de nem tudott róla vagy nem készült róla teszt, akkor igazolhatja a fertőzést ellenanyag-vizsgálattal is. Ebben az esetben a vizsgálat önköltséges, melynek összege 11.000,- forint. Emellett ki kell fizetnie a védettségi igazolvány kiállításnak 3.000,- forintos összegét is. Ebben az esetben 4 hónapig érvényes a kártya. Az ellenanyag-vizsgálat országosan mintegy 150 helyen végezhető el, ezek listája itt található:
https://www.nnk.gov.hu/index.php/koronavirus/mintavetel-celjabol-felkeresheto-intezmenyek-listaja

A védettségi igazolvány érvényessége a kártyán szereplő QR kód beolvasását követően ellenőrizhető. Ha a személyes adatok alján zöld pipa jelenik meg, akkor érvényes.

Az idő előrehaladtával előfordulhat, hogy a védettségi igazolvány lejár. 

Fontos tudni, hogy a meglévő kártya nem hosszabbítható meg, viszont oltástól függetlenül új kártya igényelhető a feljebb részletezett 3. módon. Tehát országosan 150 helyen elvégezhető eredményes ellenanyag-vizsgálattal új kártyát igényelni 11.000,- + 3.000,- forintos áron. Ezt főként azon utasainknak ajánljuk, akik nem rendelkeznek oltással, és a tervezett utazás idején járna le a kártyájuk, ily módon előtte beszerezhetnek új kártyát.
Erről többet itt lehet olvasni:
https://telex.hu/koronavirus/2021/04/23/nem-hosszabbithato-meg-a-lejart-vedettsegi-igazolvany

Ha valakinek problémája támad a védettségi igazolvánnyal, vagy hosszabb idő után sem kapta meg:

1.) az ügyfélkapun keresztül keresse a "koronavírus elleni védettségi igazolással kapcsolatos ügybejelentés" menüpontot, és ott elektronikus üzenetben jelezheti a problémáját.
Az oldal itt található: https://magyarorszag.hu/szuf_fooldal#ugyleiras,8f0db764-b551-4ea4-8b9f-3338f688df15  


2.) ugyanez megtehető – időpontfoglalás után – a kormányhivatalokban az ügyfélszolgálati munkatársaknál.

Ezek alapján fontos kiemelni, hogy arra számítunk, olyan kitétel rendszeresen elő fog fordulni, hogy egy utazáson csak védettségi igazolvánnyal tudunk részt venni, de olyan kitétel, hogy mindenki beoltott legyen, olyan nem lesz. A későbbiekben, külföldi utak esetére még nincs erről elegendő információ.

Hivatalosan még nem megerősített, de feltételezzük, hogy a magyar védettségi igazolvány használható lesz az EU 27 tagállamában, valamint a 26 schengeni országban, továbbá várható egyéb országok közötti, kétoldalú, kölcsönös elfogadás is, de erről most még konkrét információ nem áll rendelkezésre. A változásokat figyelemmel kísérjük.

Továbbá érdemes megjegyezni, hogy a feljebb részletezett tudnivalók kizárólag a mi kis magyar védettségi igazolványunkra vonatkoznak, nem pedig az EU-s „vakcina útlevélre”, melyre vonatkozóan konkrét információnk nem áll rendelkezésre, jelenleg csupán annyi tudható, hogy valamikor az is lesz és a további, főként a tengerentúli utazások alkalmával lesz nélkülözhetetlen szerepe.

Mint az elmúlt év alatt megszokhattuk, gyorsan változnak az események, szabályok, előírások. Ezeket a legnagyobb odafigyeléssel igyekszünk követni, de kérjük utazás előtt önök is tájékozódjanak, ügyeljenek saját okmányaik meglétére és érvényességére!

Ezzel együtt mi is nagyon kíváncsiak vagyunk utastársaink véleményére és tapasztalataira, ezért a napokban egy kérdőívet fogunk kiküldeni és ezúton is kérjük, szíveskedjen majd kitölteni!

Köszönjük, hogy elolvasta hosszú levelünket és nagyon reméljük, hogy hamarosan végre ismét találkozunk és gyűjthetjük a közös utazási élmenyeinket!

A teljes iroda nevében mindenkinek jó egészséget kívánunk, vigyázzanak magukra!

Üdvözlettel:

Haris Richárd

Bővebben

VALUTAVÁLTÓ