Tájékoztató közlemény az új koronavírus miatt kialakult helyzetről

 

Tisztelt Utasaink!

Az új koronavírus járvány miatt kialakult helyzetben a március és április hónapban induló utazások szervezése ellehetetlenült.

Utasaink és honfitársaink egészségének megóvása érdekében úgy döntöttünk, hogy ÁPRILIS VÉGÉIG NEM INDÍTUNK EGYETLEN CSOPORTOT SEM.

A koronavírus okozta globális helyzet miatt társaságunk folyamatosan nyomon követi a hazai és külföldi eseményeket és az intézkedéseket. Későbbi programjaink indítása az aktuális egészségügyi helyzet függvénye, melyek alakulásáról honlapunkon valamint Facebook oldalunkon tájékoztatjuk majd utasainkat.

A koronavírus egy olyan új esemény az életünkben, amire senki vagy alig volt bárki felkészülve. Előbb-utóbb minden területre kihatással lesznek a vírus miatt bevezetett új intézkedések, illetve a világban zajló események. A turizmus az első között érzi meg ennek sajnálatos hatását. Minden erőnkkel azon vagyunk, hogy az utasok érdekei ne sérüljenek és maximálisan figyelembe vesszük a hatóságok által kiadott rendeleteket. Folyamatosan nyomon követjük a légitársaságok döntéseit és emellett a külföldi partnereink által küldött álláspontokat is figyelembe vesszük. Nem küldünk egy csoportot se olyan országba ahol az út indulásakor már tudott, hogy nagy baj van.

A vírushelyzet percről-percre változik, ezért sajnos nem tudunk semmi biztosat előre mondani a közelgő utakkal kapcsolatban. Minden utat külön-külön vizsgálunk, nem tudunk általánosítani. Kérjük utasainkat is, hogy legyenek kedvesek az utazási iroda álláspontját is elfogadni, hogy minket is szerződések kötnek amelyeket mi is folyamatosan próbálunk felülvizsgáltatni a partnereinkkel. Ahol szükséges és van lehetőség mi is módosítunk, ha kell mi is töröljük az utat ahogy tettük eddig is.

Rengeteg kérdés, kérés érkezik hozzánk ezért kérjük legyenek kis türelemmel, a válaszadási idő néha kicsit hosszabb. Ez a helyzet mindenkinek nehéz, de mi is arra törekszünk hogy jelenlegi és jövőbeli utasaink most is és a jövőben is biztonságos és élményekben gazdag úton tudjanak részt venni és ehhez az Önök rugalmassága is szükséges!

Továbbra is kérjük, hogy ne dőljenek be minden egyes hírnek és csak hivatalos forrásokból tájékozódjanak!

 

Az alábbi weboldalakon tudják követni a legfrissebb híreket:

https://koronavirus.gov.hu/

https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utazasi-tanacs

https://magyarkozlony.hu/

https://colonnade.hu/hirek/gyakori-kerdesek-es-valaszok-az-utasbiztositas-koronavirust-covid-19-erinto-felteteleirol/

 

Nagyon bízunk benne, hogy a kialakult helyzet rövid időn belül rendeződik, az élet hamarosan visszatér a rendes kerékvágásba és Önök is zavartalanul élvezhetik majd várva-várt és jól megérdemelt utazásukat irodánk szervezésében!

Szeretnénk megnyugtatni Önöket, hogy a Haris Travel Club anyagi helyzete az elmúlt 25 év sikeres működésének következtében rendkívül stabil, ez könnyen leellenőrizhető a bárki által hozzáférhető országos céges nyilvántartásokban. 

Cégünk továbbra is mindent elkövet, hogy minden kedves Utasunknak biztonságos, minőségi és élményteli utazásokat biztosítsunk, köszönjük eddigi és jövőbeni bizalmukat!

 

Budapest, 2020. március 20.

Tisztelettel:

Haris Ernő és a Haris Travel Club dolgozói

 

Ha Ön elállna a szerződéstől, lemondana vagy módosítana, a MAGYAR UTAZÁSI IRODÁK SZÖVETSÉGE erről szóló tájékoztatását a BŐVEBBEN gombra kattintva olvashatja. 

 

Bővebben

A Magyar Utazási Irodák Szövetsége tájékoztatja az utazóközönséget, hogy a Külügyminisztérium Konzuli Szolgálatának weboldalán tájékozódhatnak az I. biztonsági kategóriába sorolt, utazásra nem javasolt, valamint a II. biztonsági kategóriába sorolt, fokozott biztonsági kockázatot rejtő úti célokról.

 

https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utazasra-nem-javasolt-tersegek

Az utazási irodák mindent megtesznek a károk enyhítése érdekében, de ebben a nem mindennapi, az utazási irodáktól független helyzetben együttműködésre és türelemre van szükség az utasok részéről is a kialakult helyzet kezelése miatt. Különös tekintettel arra, hogy az utazási irodák az utasok által befizetett díjakat azonnal továbbutalják a szolgáltatásokat közvetlenül nyújtók, a légitársaságok és a szállodák felé, tehát nem rendelkeznek ezekkel az összegekkel.

A Magyar Utazási Irodák Szövetsége felhívja a tisztelt utazóközönség figyelmét arra, hogy indokolatlannak tartja a 60 napon túli útlemondásokat.

A kedvező áron lefoglalt utazásokat azért sem érdemes lemondani, mert ugyan a turizmus a világ egyik legsérülékenyebb iparága, de egyben a leggyorsabban regenerálódó is.

Bízva abban, hogy a járvány az idő felmelegedését követően megszűnik, hirtelen óriási lehet a kereslet a kedvelt úti célokra, így a jelenleginél jóval drágábban tudnak majd utakat foglalni azok, akik ebben az évben utazni szeretnének.

Utazási csomag vásárlása esetén mind az utazó, mind az utazásszervező bármikor felmondhatja az utazási szerződést, az utazási irodák általános szerződési feltételeit szabályozó, az utazási szolgáltatásokra vonatkozó szerződésekről, különösen az utazási csomagra és az utazási szolgáltatásegyüttesre vonatkozó szerződésekről szóló 472/2017. (XII.28.) Korm. rendeletben foglaltak szerint.

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a hivatkozott rendelet szerint utazó csak akkor jogosult a részvételi díj teljes visszafizetésére az utazásszervező részéről, ha az úti cél a Konzuli Szolgálat weboldalán az I. biztonsági kategóriába van besorolva.

A fentiekre tekintettel, amennyiben az utazó mondja fel a szerződést, akkor az általános szerződési feltételek szerinti bánatpénzt köteles megfizetni, de a részvételi díj ezen felüli része visszajár számára. Amennyiben az utazó felmondása arra tekintettel történik, hogy a Kormány utazásra nem ajánlott országok közé sorolja az érintett célállomást, vagy annak közvetlen környezetét, úgy jogosult a teljes részvételi díj visszatérítésére, további kártérítésre ugyanakkor nem tarthat igényt.

Az utazásszervező is felmondhatja a szerződést, ha elháríthatatlan és rendkívüli körülmények gátolják a szerződés teljesítésében (például az úti cél karantén alá kerül, vagy elmarad az utazás tárgyát képező rendezvény).

Az utazási szerződés módosítása

Az utazási szerződést a felmerült helyzetre tekintettel a felek közösen módosíthatják, például másik időpontban vagy azonos időpontban másik területre induló utazási csomagra történő átfoglalással.

Általános segítségnyújtási kötelezettség

Az utazásszervező köteles indokolatlan késedelem nélkül megfelelő segítséget nyújtani a nehéz helyzetbe került utazónak. A segítségnyújtási kötelezettség teljesítésére különösen

1. az egészségügyi szolgáltatásokról, a helyi hatóságokról és a konzuli segítségnyújtásról való megfelelő tájékoztatás nyújtásával, és
2. a távközlési eszközökkel végzett kommunikációhoz, illetve a helyettesítő utazási megoldás megtalálásához való segítségnyújtással kerülhet sor.

 

VALUTAVÁLTÓ
SELECT * FROM article_cikk WHERE csoport_id=131 and article_category_id=1 and aktiv=1 and ellenor=1 and (erv_date>=CURDATE() or erv_date='0000-00-00')