DÉL-AFRIKAI KALANDOZÁS - MAGYAR BORÁSZOK NYOMÁBAN

EXKLUZÍV BOR- ÉS GARSZTRONÓMIAI ÉLMÉNYEK

Időpontok: Jelenleg nincs foglalható időpont

Áttekintés
Program
Árak, dátumok
Tudnivalók

Dél-Afrika az európai gyarmatosító hajózás fénykorában, Európa és az ázsiai gyarmatok közötti elhelyezkedésével, ideális területnek mutatkozott a hajóutakon addigra megfogyatkozó élelmiszerek, és – természetesen – borok pótlására. Így kerültek telepítésre az első tőkék is a kontinensen. 1659 óta folyik itt szőlőtermesztés, nagy hagyománya van a borászatnak, a világ legrégebbi borászatai közül nem egy Dél-Afrikában van. Az ország délnyugati részében, Fokvárostól mindössze negyvenöt kilométer keletre húzódik az egyik legfontosabb dél-afrikai bortermő terület, Stellenbosch. A folyóvölgyek ideális helyet biztosítanak számos borszőlő termesztésére, mint a Shiraz, a Cabernet Sauvignon vagy a Pinot Noir. A Dél-Afrika borvidékére történő Bor és Gasztronómiai kirándulás az élvezetek utazása - pláne, hogy programunkat Sun Cityben, az egzotikus afrikai üdülőparadicsomban folytatjuk, amely a Pilanesberg Szafari Park mellett található!

Utazás: Bp. – Fokváros és Johannesburg – Bp. útvonalon átszállással, Fokváros – Johannesburg útvonalon belföldi repülőjárattal, a körutazáson légkondicionált autóbusszal.

Elhelyezés: 5* és 4* elegáns luxus szálláshelyek 2 ágyas, zuh. / WC-s szobáiban

Ellátás: félpanzió (reggeli és vacsora, program szerint exkluzív éttermekben)


1. nap: Budapest – Fokváros
Elutazás Budapestről menetrend szerinti járatokkal, átszállással Dél-Afrikába. Éjszaka a repülőn.

2. nap: Fokváros – Victoria & Alfred Waterfront
Érkezés FOKVÁROS-ba a déli órákban. Transzfer a városba. Félnapos városnézésünk során elsőként a híres, 1.087 méter magas Tábla-hegy csúcsára kapaszkodunk fel felvonóval (időjárás függvényében, fakultatív). Elénk tárul a város, az Atlanti-óceán, valamint a Robben-sziget, ahol Nelson Mandela raboskodott. Ezt követően a városközpont, Maláj negyed, Bo Kaap lapos tetős, élénk színű házai, Jóreménység Kastély erődítménye, Company Park, parlament (kívülről) megtekintése következik. Vacsora a Victoria & Alfred Waterfront-on és szállás a Table Bay 5* luxushotelben, amely Fokváros egyik legszebb fekvésű szállodája.

3. nap: Jóreménység foka – Groot Constantia Borászat: Az első borkuria Dél-Afrikában
Reggeli után az Atlanti-óceán Camps Bay partszakaszát követve a 12 Apostol-hegyvonulat lábánál lévő panorámaúton utazunk a Hout Bay-be, ahol megállunk egy rövid fotószünetre. Továbbutazás a Jóreménység Nemzeti Parkba, jó idő esetén CHAPMAN’S’s PEAK sziklába vájt kanyargós, festői, autóúton. A JÓREMÉNYSÉG Foka táblánál megállunk fotószünetre, majd siklóval felmegyünk a világítótorony lábáig. Innen láthatjuk az Indiai-óceán és Atlanti-óceán találkozását. Délután TOKAI (amely a magyar Tokajról kapta a nevét) érintésével ellátogatunk Dél-Afrika legöregebb borkúriába, a Groot Constantiába. 1679-ben Simon van der Stel kormányzó szaktudásával jött létre az első szőlőültetvény Constantia területén, a Tábla-hegy mögötti hegyvonulatokon, amely a Sauvignon Blanc, Chardonnay, Cabernet Savignon, Merlot borairól nevezetes. Megkóstoljuk a híres, díjnyertes boraikat, melyeket már Napóleon császár is csodálattal fogyasztott. A nap befejezéseként közös afrikai dobolás, majd „könnyű”, 14 fogásos a vacsora. Az asztalhoz hozzák az ételeket és mindenki annyit fogyaszt a tálból, amennyit szeretne. A színes ruhákban előadott törzsi tánc show bepillantást ad a helyi afrikai népcsoportok életébe. Mindegyik étel felszolgálásánál elmondják a főzési technikát és hogy milyen fűszerezést használtak. Késő este transzfer a hotelbe. Szállás a Table Bay Hotelben, Fokvárosban.

4. nap: Fokváros – Bushman falu látogatás – Capaia Borászat: Gál Tibor munkássága nyomában
Reggeli a hotelben, majd az Atlanti-óceán partvonala mentén irány észak! Délelőtt egy érdekes törzsi népcsoport, a bushmanok életébe kapunk bepillantást. A vezetett túra alatt láthatjuk kunyhóikat, bemutatják a tűzcsiholást, mesélnek a hagyományaikról. Bemutatják hogyan vadásznak, láthatjuk, hogyan készítik a strucctojás héjából az ékszereiket, megkóstolhatjuk a gyógyteájukat. A bushman volt a legelső népcsoport, amely a déli Afrika területén megjelent, belőlük származtak a koikoi és a san törzsek. Ez a kulturális központ segíti a bushmanok hagyományainak megőrzését Dél-Afrikában. Gál Tibor Magyar borász munkásságának nyomában: Megtekintjük a borászatot, borkóstolás és találkozás a borászat szakembereivel. Gál Tibor magyar borászikon szaktanácsadóként érkezett dolgozni a Fokvároshoz közel eső Capaia szőlőbirtokra 2003-ban. A kiváló egri borászt Alexander von Essen báró kérte fel, hogy dolgozzon a borászatában. Dél-Afrikában a szüret februártól márciusig tart, így a fél éves eltolódást a magyarországi őszi szürethez remekül lehet igazítani. Gál Tibor legendás személyiségét elhivatottságát a fokföldiek csodálattal nézték. Mindene volt a szőlő, a bor termőföld, saját kezével telepítette Fokföldön a szőlőket és vizsgálta a talajt, az uralkodó széljárást és mindent, ami befolyásolhatott egy évjáratot. Együtt lélegzett a szőlővel. A pincészet megtervezése és kivitelezése nem mindennapi feladatát kapta, ahol a lehető legmodernebb technológiát a legmagasabb minőségi szinttel párosította és jelenleg a világ legnagyobb 54 francia tölgyfa tankjában érlelik kellő minőségűre a borokat. A dél-afrikai borászat eddigi történetében még nem fordult elő az, amit ő megvalósított. A legelső szüretet követő 2003-as évjárat termése a borászat három borának 5 csillagos minőségi kitüntetést hozott. Vacsora a borászat szép fekvésű éttermében. A borvidéken keresztül utazás a hegyek és szőlőültetvények között fekvő Stellenbosch-ba.
Szállás: 3 éjszaka A Spier borkúriában vagy hasonló szálláshelyen.

5. nap Stellenbosch Borvidék – Bergkelder Borászat: Dr. László Gyula munkássága nyomában
Dél-Afrika második legöregebb városát látogatjuk meg, ahol sok fokföldi holland stílusban épült történelmi épületet láthatunk, megtekintjük a város főterét (Die Braak). Megnézzük a Stellenbosch Falu Múzeumot, ami bemutatja az első telepesek életét. Sétánkat folytatjuk a hatalmas tölgyfák között, amelyeknek cserjéit a 19. században ültették. Végigmegyünk a Dorp Straat utcán, ahol a régi fokföldi házak ma is egykori pompájukban tündökölnek. Napjainkban nagy részük vendéglőknek és üzleteknek, kávézóknak ad otthont. Meglátogatjuk Oom Samie se Winkel (Sam nagybácsi) boltját, mely híres nevezetessége a városnak, benne szinte minden kapható: tradicionális ételek, cukorkák, kosarak, antik tárgyak, fűszerek, kiváló borok. Dr László Gyula munkássága nyomában: Megtekintjük a Bergkelder borászatot és találkozunk a borászat szakembereivel. A Fleur du Cap borokat először 1968-ban indították el, miután megnyitották a Bergkeldert, a híres hegyi pincét, amely mélyen behatol a stellenboschi Papegaai-hegybe. Anton Rupert mágnás építette a borászat pincéjét, ez volt az első földalatti pince, ahol hűvös pincében érlelték a palackokat a déli féltekén. 1978-tól 1992-ig Dr. László Gyula volt a vezető főborász és cellamester a Bergkeldernél, amely a Stellenryck Collection, a Fleur du Cap, a Grünberger és a Kupferberger márkákat gyártja. Az iparág szakértői elismerték, hogy Dr. László Gyula munkássága kulcsszerepet játszott a dél-afrikai boripar arculatának megváltoztatásában. Személye kulcsfontosságú volt a Fokföldön létesített szőlőültetvények minőségének fejlesztésében, új szőlőanyag beszerzésében és nemes új borfajták termesztésében. A róla elnevezett elegáns, kiváló László bor számtalan díjban és elismerésben részesült. Pincelátogatással egybekötött borkóstoláson veszünk részt. Vacsora egy fokföldi tradicionális híres afrikansz étteremben, ahol megkóstoljuk a búr konyha finomságait. 

6. nap Stellenbosch Borvidék – Spier Borászat – JC Le Roux Borászat: Gróf Pongrácz Dezső munkássága nyomában
Borkóstolás a Spier borászatban (vagy De Zalze), mely Stellenbosch egyik legrégebbi borkúriája, története egészen 1692-ben nyúlik vissza. Több mint 300 éves történelmükben Chenin Blanc, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Merlot, Pinotage, Shiraz boraikra a legbüszkébbek a borászat szakemberei. Pongrácz Dezső munkássága nyomában: Délután megtekintjük a JC Le Roux borászatot, borkóstolás és találkozás a borászat szakembereivel. Itt készül a magyar borász pezsgője, az elegáns Pongrácz pezsgő, amely nagyon közkedvelt Dél-Afrikában. A Pongrácz Dezső emlékszobában mi is megkóstoljuk a pezsgőt is kiváló boraik mellett, egy privát kóstolás keretében. Az nemesi származású Pongrácz gróf 1923-ban született, 1944-ben szerzett mezőgazdasági diplomát Budapesten, majd a besorozását követően szovjet hadifogságba esett. Közel egy évtizedet töltött szibériai munkatáborokban, ezeket túlélve visszakerült Magyarországra, de 1956-ban végleg elhagyta az országot. Meg sem állt Afrikáig, családi kapcsolatai segítségével Namíbiába költözött, és mezőgazdasággal kezdett foglalkozni egy farmon. 1958-ban áttelepült Dél-Afrikába, a Fokváros mellett található Stellenbosch-ba. Szellemességével és friss, provokatív ötleteivel nagy karriert futott be, agronómusként, kutatóként, tankönyvek szerzőjeként és ágazati vezetőként döntő befolyást gyakorolt a dél-afrikai borászat fejlődésére. Kikapcsolódásként Beethoven szimfóniáit hallgatta és rajongva szeretett tacskóival töltötte szabadidejét. Munkássága tiszteletére 1990 óta a Méthode Cap Classique elegáns pezsgőt Pongrácznak nevezik. A számtalan díjjal kitüntetett Pongrácz pezsgők chardonnay és pinot noir szőlőből készülnek.
Vacsora a Spier Vadas étteremben, aminek tulajdonosa is magyar gyökerekkel rendelkezik. A családja az 1900-as évben vándorolt ki Fokvárosba. PJ Vadas a franciaországi Moulin de Mougins-ben, Londonban Angela Hartnett mellett és több éve Gordon Ramsay londoni és New York-i Michelin csillagos éttermében tanult. 

7. nap. Fokváros – Johannesburg – Pretoria – Sun City
Reggeli után transzfer Fokváros repülőtérre. Repülés Johannesburgba, érkezést követően utazás autóbusszal Sun Citybe. Útközben városnézés PRETORIÁ-ban, Dél-Afrika fővárosában. Ellátogatunk a lenyűgöző fekvésű 65 hektáros parkkal körülvett Sir Herbert Baker által tervezett impozáns Union Building épülethez, ahol a mindenkori elnök és az elnöki irodák kapnak helyet. Utunk platinum bányák mellett a szavannán keresztül vezet szálláshelyünkre. Vacsora és szállás Sun City-ben.

8. nap. Sun City
Reggelit követően Sun City közös felfedezése, a nevezetességek megtekintése. Láthatjuk a szabadtéri medence paradicsomot, a zubogó vízeséseket, a nemzetközi hírű golfpályát, az Idő Hídját - amely két oldalát élethű elefántok szobrai őrzik, majd a Majmok szökőkútja mellet elhaladva jutunk a Hullám Fürdőhöz, amely partja mellet számtalan vízi aktivitást élvezhetünk. Sun City felkapott luxus pihenőhelye a világnak, ahol Afrika sajátos szívverése páratlan exkluzivitással keveredik. A négy világszínvonalú hotel szépségét megkoronázza Lost City szikrázó szépségű ékköve, a The Palace Hotel, amelyet afrikai esőerdő vesz körül. A legenda szerint az afrikai szavanna mélyén egy valaha működő vulkánikus kráter szívében létezett egy ősi világ, így ezen a területen hozták létre a világ egyedülálló üdülőparadicsomát. A „birodalom” szórakozási kínálatát bővíti a kaszinó, ínyenc ételekkel rendelkező éttermei, táncos helyek élő zenével, lovaglási, valamint golfozási lehetőség, a hullámfürdő homokos parttal, Segway túra, Labirintus, Zip Slides, Parasail, Jetski, Quad Bike vagy Mountain Bike-ozás a szavannán, az impalák , kuduk és zsiráfok között haladva, ami páratlan élményt nyújt (Sun City aktivitások a helyszínen fizetendőek). 

Délután Fakultatív kirándulási lehetőség a PILANESBERG NEMZETI PARK-ba, mely Sun City közvetlen közelében található. Az 55 000 hektáros park Dél-Afrika negyedik legnagyobb Nemzeti parkja. Az 1 millió 300 ezer évvel ezelőtt működő vulkán beterítette hamujával és lávafolyamával a hosszú krátert, amely körül most a Nemzeti Park található. Varázslatos felszínén nyitott szavannák, dombok, sziklás hegyek, bozótos területek váltják egymást. Fő központja a ’Thabayadiotso’ - jelentése „A büszke hegy”. A parknak bőséges a vadállománya, terepjárós szafari túránk során az 5 nagyvad (oroszlán, leopárd, elefánt, rinocérosz, kafferbivaly) mellett találkozhatunk gepárddal, hiénával, a fenséges sable antiloppal, továbbá zebrákkal, vízilovakkal, krokodilokkal, impala csapatokkal. Vacsora, szállás Sun City-ben.

9. nap. Sun City
Egész napos üdülés, pihenés vagy Fakultatív kora reggeli szafari lehetőség a PILANESBERG NEMZETI PARK-ba. Vacsora, szállás Sun City-ben.

10. nap: Sun City – Johannesburg
Reggeli után üdülés, pihenés, majd kora délután transzfer Johannesburg repülőterére.
Útközben megállunk az egy tipikus afrikai piacon emléktárgyakat vásárolni. Hazautazás, éjszaka a repülőn.

11. nap: Budapest
Érkezés Budapestre, a menetrend függvényében.

UNESCO Világörökség: Tábla-hegy, Fok-félsziget Nemzeti Park - Jóreménység Foka

DÉL-AFRIKAI KALANDOZÁS - MAGYAR BORÁSZOK NYOMÁBAN

JELENLEG NINCSENEK INDULÁSI IDŐPONTOK.

Repülőtéri illeték: kb.195.000,- Ft (Az indulásig változhat!)

Belső repülés: 150,- USD

Egyágyas felár: 374.900,- Ft

Szervizdíj / Borravaló a helyiek számára: 50,- USD Felhívjuk szíves figyelmüket arra, hogy a Szervizdíj / Borravaló az idegenforgalomban bevett szokás, ajánlott, egyes országokban pedig kötelező (pl. gépkocsivezető, idegenvezető, szállodák, éttermek stb.). A helyiek az ajánlott borravalót elvárják, úgymond kötelezőnek tekintik!

A részvételi díj magában foglalja a meghirdetett programok belépőinek árát. (Kivéve: felvonó a Tábla-hegyre: 38,- USD, hajókirándulás a Fóka-szigetre: 12,- USD, melyek időjárásfüggő programok, ezért a helyszínen fizetendők).
Fakultatív kirándulási lehetőség: Pilanesberg National Park: 55,- USD

Kedvezményes csoport útlemondási biztosítás díja: 1,5 %.

A BBP utasbiztosítást a részvételi díj tartalmazza!

 Kérjük, kövessék figyelemmel a Konzuli Szolgálat folyamatosan frissülő weboldalát, ahol aktuális információkat talál az utazást érintő országról.  Az oldalon az országba belépéshez szükséges okmányok, beutazási szabályok, vámszabályok és egyéb hasznos tanácsok olvashatóak.

https://konzuliszolgalat.kormany.hu/afrika?del-afrika

A változtatás jogát fenntartjuk!

Nem foglalható
Út neve: DÉL-AFRIKAI KALANDOZÁS - MAGYAR BORÁSZOK NYOMÁBAN
Dátuma:
Jelentkezők száma:
Főutas vezetéknév:
Főutas utónév:
Főutas születési idő:
Főutas felszállási hely:
További utasok:
Az Ön címe:
Az Ön telefonszáma:
Az Ön e-mail címe:
Megjegyzés:
Az adatkezelési szabályzatot elfogadom!

VALUTAVÁLTÓ

HARIS TRAVEL CLUB

1075 Budapest, Károly körút 11. 3. emelet

Tel: +36 1 317-2354, + 36 1 327-0793

Mobil: +36 30 247-9008; +36 30 247-9009

Fax: +36 1 317-8613

E-mail: info@haristravel.hu

www.haristravel.com

Eng.szám: R-1153/95/99

DÉL-AFRIKAI KALANDOZÁS - MAGYAR BORÁSZOK NYOMÁBAN

EXKLUZÍV BOR- ÉS GARSZTRONÓMIAI ÉLMÉNYEK

Indulási dátumok:

Dél-Afrika az európai gyarmatosító hajózás fénykorában, Európa és az ázsiai gyarmatok közötti elhelyezkedésével, ideális területnek mutatkozott a hajóutakon addigra megfogyatkozó élelmiszerek, és – természetesen – borok pótlására. Így kerültek telepítésre az első tőkék is a kontinensen. 1659 óta folyik itt szőlőtermesztés, nagy hagyománya van a borászatnak, a világ legrégebbi borászatai közül nem egy Dél-Afrikában van. Az ország délnyugati részében, Fokvárostól mindössze negyvenöt kilométer keletre húzódik az egyik legfontosabb dél-afrikai bortermő terület, Stellenbosch. A folyóvölgyek ideális helyet biztosítanak számos borszőlő termesztésére, mint a Shiraz, a Cabernet Sauvignon vagy a Pinot Noir. A Dél-Afrika borvidékére történő Bor és Gasztronómiai kirándulás az élvezetek utazása - pláne, hogy programunkat Sun Cityben, az egzotikus afrikai üdülőparadicsomban folytatjuk, amely a Pilanesberg Szafari Park mellett található!

Utazás: Bp. – Fokváros és Johannesburg – Bp. útvonalon átszállással, Fokváros – Johannesburg útvonalon belföldi repülőjárattal, a körutazáson légkondicionált autóbusszal.

Elhelyezés: 5* és 4* elegáns luxus szálláshelyek 2 ágyas, zuh. / WC-s szobáiban

Ellátás: félpanzió (reggeli és vacsora, program szerint exkluzív éttermekben)


1. nap: Budapest – Fokváros
Elutazás Budapestről menetrend szerinti járatokkal, átszállással Dél-Afrikába. Éjszaka a repülőn.

2. nap: Fokváros – Victoria & Alfred Waterfront
Érkezés FOKVÁROS-ba a déli órákban. Transzfer a városba. Félnapos városnézésünk során elsőként a híres, 1.087 méter magas Tábla-hegy csúcsára kapaszkodunk fel felvonóval (időjárás függvényében, fakultatív). Elénk tárul a város, az Atlanti-óceán, valamint a Robben-sziget, ahol Nelson Mandela raboskodott. Ezt követően a városközpont, Maláj negyed, Bo Kaap lapos tetős, élénk színű házai, Jóreménység Kastély erődítménye, Company Park, parlament (kívülről) megtekintése következik. Vacsora a Victoria & Alfred Waterfront-on és szállás a Table Bay 5* luxushotelben, amely Fokváros egyik legszebb fekvésű szállodája.

3. nap: Jóreménység foka – Groot Constantia Borászat: Az első borkuria Dél-Afrikában
Reggeli után az Atlanti-óceán Camps Bay partszakaszát követve a 12 Apostol-hegyvonulat lábánál lévő panorámaúton utazunk a Hout Bay-be, ahol megállunk egy rövid fotószünetre. Továbbutazás a Jóreménység Nemzeti Parkba, jó idő esetén CHAPMAN’S’s PEAK sziklába vájt kanyargós, festői, autóúton. A JÓREMÉNYSÉG Foka táblánál megállunk fotószünetre, majd siklóval felmegyünk a világítótorony lábáig. Innen láthatjuk az Indiai-óceán és Atlanti-óceán találkozását. Délután TOKAI (amely a magyar Tokajról kapta a nevét) érintésével ellátogatunk Dél-Afrika legöregebb borkúriába, a Groot Constantiába. 1679-ben Simon van der Stel kormányzó szaktudásával jött létre az első szőlőültetvény Constantia területén, a Tábla-hegy mögötti hegyvonulatokon, amely a Sauvignon Blanc, Chardonnay, Cabernet Savignon, Merlot borairól nevezetes. Megkóstoljuk a híres, díjnyertes boraikat, melyeket már Napóleon császár is csodálattal fogyasztott. A nap befejezéseként közös afrikai dobolás, majd „könnyű”, 14 fogásos a vacsora. Az asztalhoz hozzák az ételeket és mindenki annyit fogyaszt a tálból, amennyit szeretne. A színes ruhákban előadott törzsi tánc show bepillantást ad a helyi afrikai népcsoportok életébe. Mindegyik étel felszolgálásánál elmondják a főzési technikát és hogy milyen fűszerezést használtak. Késő este transzfer a hotelbe. Szállás a Table Bay Hotelben, Fokvárosban.

4. nap: Fokváros – Bushman falu látogatás – Capaia Borászat: Gál Tibor munkássága nyomában
Reggeli a hotelben, majd az Atlanti-óceán partvonala mentén irány észak! Délelőtt egy érdekes törzsi népcsoport, a bushmanok életébe kapunk bepillantást. A vezetett túra alatt láthatjuk kunyhóikat, bemutatják a tűzcsiholást, mesélnek a hagyományaikról. Bemutatják hogyan vadásznak, láthatjuk, hogyan készítik a strucctojás héjából az ékszereiket, megkóstolhatjuk a gyógyteájukat. A bushman volt a legelső népcsoport, amely a déli Afrika területén megjelent, belőlük származtak a koikoi és a san törzsek. Ez a kulturális központ segíti a bushmanok hagyományainak megőrzését Dél-Afrikában. Gál Tibor Magyar borász munkásságának nyomában: Megtekintjük a borászatot, borkóstolás és találkozás a borászat szakembereivel. Gál Tibor magyar borászikon szaktanácsadóként érkezett dolgozni a Fokvároshoz közel eső Capaia szőlőbirtokra 2003-ban. A kiváló egri borászt Alexander von Essen báró kérte fel, hogy dolgozzon a borászatában. Dél-Afrikában a szüret februártól márciusig tart, így a fél éves eltolódást a magyarországi őszi szürethez remekül lehet igazítani. Gál Tibor legendás személyiségét elhivatottságát a fokföldiek csodálattal nézték. Mindene volt a szőlő, a bor termőföld, saját kezével telepítette Fokföldön a szőlőket és vizsgálta a talajt, az uralkodó széljárást és mindent, ami befolyásolhatott egy évjáratot. Együtt lélegzett a szőlővel. A pincészet megtervezése és kivitelezése nem mindennapi feladatát kapta, ahol a lehető legmodernebb technológiát a legmagasabb minőségi szinttel párosította és jelenleg a világ legnagyobb 54 francia tölgyfa tankjában érlelik kellő minőségűre a borokat. A dél-afrikai borászat eddigi történetében még nem fordult elő az, amit ő megvalósított. A legelső szüretet követő 2003-as évjárat termése a borászat három borának 5 csillagos minőségi kitüntetést hozott. Vacsora a borászat szép fekvésű éttermében. A borvidéken keresztül utazás a hegyek és szőlőültetvények között fekvő Stellenbosch-ba.
Szállás: 3 éjszaka A Spier borkúriában vagy hasonló szálláshelyen.

5. nap Stellenbosch Borvidék – Bergkelder Borászat: Dr. László Gyula munkássága nyomában
Dél-Afrika második legöregebb városát látogatjuk meg, ahol sok fokföldi holland stílusban épült történelmi épületet láthatunk, megtekintjük a város főterét (Die Braak). Megnézzük a Stellenbosch Falu Múzeumot, ami bemutatja az első telepesek életét. Sétánkat folytatjuk a hatalmas tölgyfák között, amelyeknek cserjéit a 19. században ültették. Végigmegyünk a Dorp Straat utcán, ahol a régi fokföldi házak ma is egykori pompájukban tündökölnek. Napjainkban nagy részük vendéglőknek és üzleteknek, kávézóknak ad otthont. Meglátogatjuk Oom Samie se Winkel (Sam nagybácsi) boltját, mely híres nevezetessége a városnak, benne szinte minden kapható: tradicionális ételek, cukorkák, kosarak, antik tárgyak, fűszerek, kiváló borok. Dr László Gyula munkássága nyomában: Megtekintjük a Bergkelder borászatot és találkozunk a borászat szakembereivel. A Fleur du Cap borokat először 1968-ban indították el, miután megnyitották a Bergkeldert, a híres hegyi pincét, amely mélyen behatol a stellenboschi Papegaai-hegybe. Anton Rupert mágnás építette a borászat pincéjét, ez volt az első földalatti pince, ahol hűvös pincében érlelték a palackokat a déli féltekén. 1978-tól 1992-ig Dr. László Gyula volt a vezető főborász és cellamester a Bergkeldernél, amely a Stellenryck Collection, a Fleur du Cap, a Grünberger és a Kupferberger márkákat gyártja. Az iparág szakértői elismerték, hogy Dr. László Gyula munkássága kulcsszerepet játszott a dél-afrikai boripar arculatának megváltoztatásában. Személye kulcsfontosságú volt a Fokföldön létesített szőlőültetvények minőségének fejlesztésében, új szőlőanyag beszerzésében és nemes új borfajták termesztésében. A róla elnevezett elegáns, kiváló László bor számtalan díjban és elismerésben részesült. Pincelátogatással egybekötött borkóstoláson veszünk részt. Vacsora egy fokföldi tradicionális híres afrikansz étteremben, ahol megkóstoljuk a búr konyha finomságait. 

6. nap Stellenbosch Borvidék – Spier Borászat – JC Le Roux Borászat: Gróf Pongrácz Dezső munkássága nyomában
Borkóstolás a Spier borászatban (vagy De Zalze), mely Stellenbosch egyik legrégebbi borkúriája, története egészen 1692-ben nyúlik vissza. Több mint 300 éves történelmükben Chenin Blanc, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Merlot, Pinotage, Shiraz boraikra a legbüszkébbek a borászat szakemberei. Pongrácz Dezső munkássága nyomában: Délután megtekintjük a JC Le Roux borászatot, borkóstolás és találkozás a borászat szakembereivel. Itt készül a magyar borász pezsgője, az elegáns Pongrácz pezsgő, amely nagyon közkedvelt Dél-Afrikában. A Pongrácz Dezső emlékszobában mi is megkóstoljuk a pezsgőt is kiváló boraik mellett, egy privát kóstolás keretében. Az nemesi származású Pongrácz gróf 1923-ban született, 1944-ben szerzett mezőgazdasági diplomát Budapesten, majd a besorozását követően szovjet hadifogságba esett. Közel egy évtizedet töltött szibériai munkatáborokban, ezeket túlélve visszakerült Magyarországra, de 1956-ban végleg elhagyta az országot. Meg sem állt Afrikáig, családi kapcsolatai segítségével Namíbiába költözött, és mezőgazdasággal kezdett foglalkozni egy farmon. 1958-ban áttelepült Dél-Afrikába, a Fokváros mellett található Stellenbosch-ba. Szellemességével és friss, provokatív ötleteivel nagy karriert futott be, agronómusként, kutatóként, tankönyvek szerzőjeként és ágazati vezetőként döntő befolyást gyakorolt a dél-afrikai borászat fejlődésére. Kikapcsolódásként Beethoven szimfóniáit hallgatta és rajongva szeretett tacskóival töltötte szabadidejét. Munkássága tiszteletére 1990 óta a Méthode Cap Classique elegáns pezsgőt Pongrácznak nevezik. A számtalan díjjal kitüntetett Pongrácz pezsgők chardonnay és pinot noir szőlőből készülnek.
Vacsora a Spier Vadas étteremben, aminek tulajdonosa is magyar gyökerekkel rendelkezik. A családja az 1900-as évben vándorolt ki Fokvárosba. PJ Vadas a franciaországi Moulin de Mougins-ben, Londonban Angela Hartnett mellett és több éve Gordon Ramsay londoni és New York-i Michelin csillagos éttermében tanult. 

7. nap. Fokváros – Johannesburg – Pretoria – Sun City
Reggeli után transzfer Fokváros repülőtérre. Repülés Johannesburgba, érkezést követően utazás autóbusszal Sun Citybe. Útközben városnézés PRETORIÁ-ban, Dél-Afrika fővárosában. Ellátogatunk a lenyűgöző fekvésű 65 hektáros parkkal körülvett Sir Herbert Baker által tervezett impozáns Union Building épülethez, ahol a mindenkori elnök és az elnöki irodák kapnak helyet. Utunk platinum bányák mellett a szavannán keresztül vezet szálláshelyünkre. Vacsora és szállás Sun City-ben.

8. nap. Sun City
Reggelit követően Sun City közös felfedezése, a nevezetességek megtekintése. Láthatjuk a szabadtéri medence paradicsomot, a zubogó vízeséseket, a nemzetközi hírű golfpályát, az Idő Hídját - amely két oldalát élethű elefántok szobrai őrzik, majd a Majmok szökőkútja mellet elhaladva jutunk a Hullám Fürdőhöz, amely partja mellet számtalan vízi aktivitást élvezhetünk. Sun City felkapott luxus pihenőhelye a világnak, ahol Afrika sajátos szívverése páratlan exkluzivitással keveredik. A négy világszínvonalú hotel szépségét megkoronázza Lost City szikrázó szépségű ékköve, a The Palace Hotel, amelyet afrikai esőerdő vesz körül. A legenda szerint az afrikai szavanna mélyén egy valaha működő vulkánikus kráter szívében létezett egy ősi világ, így ezen a területen hozták létre a világ egyedülálló üdülőparadicsomát. A „birodalom” szórakozási kínálatát bővíti a kaszinó, ínyenc ételekkel rendelkező éttermei, táncos helyek élő zenével, lovaglási, valamint golfozási lehetőség, a hullámfürdő homokos parttal, Segway túra, Labirintus, Zip Slides, Parasail, Jetski, Quad Bike vagy Mountain Bike-ozás a szavannán, az impalák , kuduk és zsiráfok között haladva, ami páratlan élményt nyújt (Sun City aktivitások a helyszínen fizetendőek). 

Délután Fakultatív kirándulási lehetőség a PILANESBERG NEMZETI PARK-ba, mely Sun City közvetlen közelében található. Az 55 000 hektáros park Dél-Afrika negyedik legnagyobb Nemzeti parkja. Az 1 millió 300 ezer évvel ezelőtt működő vulkán beterítette hamujával és lávafolyamával a hosszú krátert, amely körül most a Nemzeti Park található. Varázslatos felszínén nyitott szavannák, dombok, sziklás hegyek, bozótos területek váltják egymást. Fő központja a ’Thabayadiotso’ - jelentése „A büszke hegy”. A parknak bőséges a vadállománya, terepjárós szafari túránk során az 5 nagyvad (oroszlán, leopárd, elefánt, rinocérosz, kafferbivaly) mellett találkozhatunk gepárddal, hiénával, a fenséges sable antiloppal, továbbá zebrákkal, vízilovakkal, krokodilokkal, impala csapatokkal. Vacsora, szállás Sun City-ben.

9. nap. Sun City
Egész napos üdülés, pihenés vagy Fakultatív kora reggeli szafari lehetőség a PILANESBERG NEMZETI PARK-ba. Vacsora, szállás Sun City-ben.

10. nap: Sun City – Johannesburg
Reggeli után üdülés, pihenés, majd kora délután transzfer Johannesburg repülőterére.
Útközben megállunk az egy tipikus afrikai piacon emléktárgyakat vásárolni. Hazautazás, éjszaka a repülőn.

11. nap: Budapest
Érkezés Budapestre, a menetrend függvényében.

UNESCO Világörökség: Tábla-hegy, Fok-félsziget Nemzeti Park - Jóreménység Foka

Repülőtéri illeték: kb.195.000,- Ft (Az indulásig változhat!)

Belső repülés: 150,- USD

Egyágyas felár: 374.900,- Ft

Szervizdíj / Borravaló a helyiek számára: 50,- USD Felhívjuk szíves figyelmüket arra, hogy a Szervizdíj / Borravaló az idegenforgalomban bevett szokás, ajánlott, egyes országokban pedig kötelező (pl. gépkocsivezető, idegenvezető, szállodák, éttermek stb.). A helyiek az ajánlott borravalót elvárják, úgymond kötelezőnek tekintik!

A részvételi díj magában foglalja a meghirdetett programok belépőinek árát. (Kivéve: felvonó a Tábla-hegyre: 38,- USD, hajókirándulás a Fóka-szigetre: 12,- USD, melyek időjárásfüggő programok, ezért a helyszínen fizetendők).
Fakultatív kirándulási lehetőség: Pilanesberg National Park: 55,- USD

Kedvezményes csoport útlemondási biztosítás díja: 1,5 %.

A BBP utasbiztosítást a részvételi díj tartalmazza!

 Kérjük, kövessék figyelemmel a Konzuli Szolgálat folyamatosan frissülő weboldalát, ahol aktuális információkat talál az utazást érintő országról.  Az oldalon az országba belépéshez szükséges okmányok, beutazási szabályok, vámszabályok és egyéb hasznos tanácsok olvashatóak.

https://konzuliszolgalat.kormany.hu/afrika?del-afrika