NOMÁD VIDÉKEKEN - SZIBÉRIA ÉS MONGÓLIA

Időpontok: 2020. augusztus 14 - 24.

,
Áttekintés
Program
Árak, dátumok
Tudnivalók

A nagyvárosok nyüzsgése után igazi különlegesség ellátogatni olyan vidékekre, amit még alig formált képére az ott élő ember. Szibéria vad tájai, Mongólia végtelen sztyeppéit járva érzethetjük, ilyen lehetett a világ 1500-2000 évvel ezelőtt. A Föld legmélyebb tava, a Bajkál-tó illetve a mongóliai Orhon-völgy is UNESCO világörökségi védelem alatt áll. A helyi lakosok bevezetnek minket az egykori nomád őseink életébe is.

Utazás: Budapest – Irkutszk – Ulánbátor – Budapest útvonalon átszállással, a körutazás során autóbusszal és helyi repülőjárattal.

Elhelyezés: középkategóriás (3*) szállodák 2 ágyas, zuh / WC-s szobáiban, 2 éjszaka bajkál kétszemélyes faházakban, 2 éjszaka kétszemélyes jurtában, közös zuhany / WC használattal.

Ellátás: Oroszországban félpanzió (reggeli és napi egy főétkezés), Mongóliában teljes ellátás.


1. nap: Budapest – Irkutszk
Elutazás Budapestről menetrend szerinti járatokkal, átszállással Irkutszkba. Éjszaka a repülőn.

2. nap: Irkutszk – Lisztvjanka
Érkezés IRKUTSZK-ba a déli órákban, majd rövid városnézés során ellátogatunk a város nevezetes épületeihez, illetve az ritka és autentikus orosz faházakból álló városrészbe is bepillantást nyerhetünk. Tovább utazás a Bajkál-tó partján fekvő LISZTVJANKA-ba, ahol megtekintjük a fából készült Szent Miklós templomot, majd a Bajkál Múzeumba látogatunk. Ezt követően rövid libegőzés után elérjük a Chersky sziklát, ahonnan páratlan látvány tárul a Bajkál-tóra. Szállás és vacsora Lisztvjankában.

3. nap: Lisztvjanka – Olhon-sziget
Kirándulás LISZTVJANKA közelében található Taltsy Skanzenhez. A szabadtéri múzeumban a XVII-XIX. századi szibériai emberek életével, szokásaival ismerkedhetünk meg. Továbbutazás az OLHON-SZIGET-re, ami világ tavaiban található szigetek között a harmadik legnagyobb. Az őslakos burját nép az egész szigetet szent helynek tekinti, sámánjaikkal a mai napig találkozhatunk. A burjátok vallása, az úgynevezett sárga sámánizmus egy érdekes elegye a buddhizmusnak és az ősi sámán hitnek. Burjátföld szinte körbeöleli a Bajkál-tavat, két nagy részre oszlik. A keleti burjátok buddhisták, a nyugatiak sámánisták. Rövid gyaloglás a Sámán-sziklához, ami Ázsia kilenc szent helye közül az egyik. A nap zárásaként hajókázás a Bajkál-tavon. Vacsora és szállás az Olhon-szigeten.

4. nap: Olhon-sziget
Egész napos buszos kirándulás a sziget legészakibb pontjához, a HOBOY-FOK-hoz, ami sziget legfestőibb csücske. Az igazán bátraknak lehetőségük van a közeli homokos parton megmártózni a tó nyáron is hűvös vizében. Piknik a tóparton, ahol megismerkedünk a helyiek kedvelt ételével, a bajkál hallevessel. Hazafelé látogatás az őslakos burját népnél, ahol egy kis kóstolót kaphatunk a helyi konyha remekeiből. Szállás és vacsora az Olhon-szigeten.

5. nap: Olhon-sziget – Irkutszk
Reggeli után visszautazás Irkutszkba. Útközben megállunk az Arany Horda skanzenben, ahol ízelítőt kapunk a burjátok sámánizmushoz kötődő népdalaiból és találkozhatunk egy sámánnal is. Szállás Irkutszkban.

6. nap: Irkutszk – Ulánbátor
Repülés kora reggel Mongólia fővárosába, ULÁNBÁTOR-ba a menetrend függvényében. A délelőtti érkezést követően ellátogatunk a Gandan kolostorba. A mongol buddhizmus központjában a több száz éves épületek mellett egy 26,5 méteres Buddha szobor is áll.
A Sukhbaatar téren álló két forradalmi emlékmű megtekintése után a gazdag gyűjteménnyel rendelkező Nemzeti Történelmi Múzeumban teszünk látogatást. Ebéd egy mongol grillétteremben. A főváros déli részén, II. Világháborúban elesett mongol katonáknak emléket állító Zaisan emlékdombról pazar kilátás nyílik a városra, majd Mongólia utolsó arisztokrata vezetőjének, Bodg Khannak a téli rezidenciáját látogatjuk meg. Vacsora és szállás Ulánbátorban.

7. nap: Ulánbátor – Hustai Nemzeti Park
Irány egy nomád mongol tábor, ahol egy nagyjából két órás bemutató keretei között bepillantást nyerhetünk a mongol szokások, életmód és tejfeldolgozás titkaiba is. Ebéd a táborban, majd egy kis délutáni pihenést követően a 300 fős vadló populációval büszkélkedő HUSTAI NEMZETI PARK-ba látogatunk. Ezek az őshonos vadlovak az 1950-es években a kipusztulás szélére kerültek, ám a világméretű összefogásnak köszönhetően 1993-ban megkezdődött az újratelepítésük. Az országban a ló a fő közlekedési eszköz. Leginkább a helyiek feltétlen vendégszeretete, a ló és lovas nyugodt együttélése, az élet tökéletes egyszerűsége és boldogsága tűnik fel. Vacsora és szállás mongol jurtatáborban.

8. nap: Hustai Nemzeti Park – kis Góbi-sivatag – Karakorum (Harhorin)
Reggelit követően útnak indulunk a kis Góbi-sivatagként számon tartott Mongol Els homokdűnéihez. Ebédet követően meglátogatunk egy helyi nomád családot, lehetőség nyílik egy kis tevegelésre, majd továbbutazunk KARAKORUM felé. Útközben megnézzük az Erdene Zuu kolostort és templomromokat. Mongólia legelső, legnagyobb és legrégebbi buddhista kolostora 1586-ban épült. Érdekessége, hogy fából készült, díszes épületeit egyetlen szög vagy csavar nélkül építették. A közeli múzeum gazdag régészeti kincseinek gyűjteménye jóvoltából bepillantást nyerhetünk a település és az UNESCO Világörökségnek számító Orhon-völgy múltjába is. Vacsora és szállás egy mongol jurtatáborban.

9. nap: Karakorum – Ulánbátor
Visszautazás autóbusszal ULÁNBÁTORBA. Útközben vásárlási lehetőség biztosítása helyi ajándéküzletekben. Este részt veszünk egy mongol folklóresten. Vacsora és szállás Ulánbátorban.

10. nap: Ulánbátor – Terelj Nemzeti Park – Ulánbátor
Reggelit követően megtekintjük Dzsingisz Kán óriási, acélból készített lovasszobrát. Talapzata egy 10 méter magas, belülről többszintes épület, alatta múzeummal, ahol áttekintést kapunk a Mongólia területén valaha létezett lovas-nomád birodalmakról. A nagykán gyomrában liftek és lépcsők vezetnek lova fejére, amire ki lehet sétálni – és a „sörény mögül” nagyszerű kilátás nyílik a környező lankás sztyeppékre. Ezt követően tovább utazás a Terelj Nemzeti Parkba. Ebéd egy helyi jurtatáborban, majd látogatás a közeli, szimbolikus jelentéssel bíró Teknős Sziklánál, és az Ariyapala meditációs központban. Visszautazás a fővárosba, szállás.

11. nap: Ulánbátor – Budapest
A kora reggeli órákban hazautazás átszállással, érkezés Budapestre a déli órákban a menetrend függvényében.

UNESCO Világörökségek:
- Oroszország: Bajkál-tó
- Mongólia: Orhon-völgy

 

NOMÁD VIDÉKEKEN - SZIBÉRIA ÉS MONGÓLIA

2020. 08. 14.
11 nap
676 500 HUF/fő

Repülőtéri illeték: kb. 167.500,- Ft (Az indulásig változhat!)
Belföldi repülőjegy illetékkel együtt: 350,- USD (Itthon, irodánkban fizetendő indulás előtt!)

Egyágyas felár: 124.500,- Ft

Orosz vízumdíj: kb. 19.100,- Ft + ügyintézés díja: 5.000,- Ft
Mongol vízumdíj: kb. 20.000,- Ft + ügyintézés díja: 5.000,- Ft

Szervízdíj / borravaló: 60,- USD

Felhívjuk szíves figyelmüket arra, hogy a Szervízdíj / Borravaló az idegenforgalomban bevett szokás, ajánlott, egyes országokban pedig kötelező (pl. gépkocsivezető, idegenvezető, szállodák, éttermek stb.). A helyiek az ajánlott borravalót elvárják, kötelezőnek tekintik!

A részvételi díj a belépőjegyek árát magában foglalja.

Kedvezményes csoportos útlemondás biztosítás: 1,5%.
A BBP utasbiztosítást, a részvételi díj tartalmazza!

 

A részvételi díj tartalmazza:
- repülőjegyet Budapest –Irkutszk és Ulánbátor– Budapest útvonalon, átszállással Moszkvában
- a körutazás során a közlekedést autóbusszal
- 9 éj szállást, ebből 5 éj helyi középkategóriás (3*) szállodák 2 ágyas, zuhany / WC-s szobáiban, 2 éj bajkál kétszemélyes faházakban, 2 éj kétszemélyes jurtában közös használatú zuhany/WC lehetőséggel.
- félpanziós ellátást Oroszországban (reggeli és napi 1 főétkezés), Mongóliában teljes ellátás (reggeli, ebéd, vacsora).
- városnézéseket és kirándulásokat a programleírás szerint
- helyi és magyar idegenvezetést
- belépőjegyeket a program szerint
- ATLASZ Prémium utasbiztosítást (Colonnade Biztosító)

A részvételi díj nem tartalmazza:
- repülőtéri illetéket: kb. 167.500,- Ft / fő (Az indulásig változhat!)
- vízumdíjat: orosz kb. 19.100,- Ft / fő, mongol 20.000,- Ft / fő (az összeg változhat indulásig!)
- a vízumok ügyintézési díja: 10.000,- Ft / fő
- belföldi repülőjegy árát illetékkel együtt: 350,- USD / fő (Irodánkban fizetendő készpénzben vagy bankszámlánkra befizetve szintén készpénzben!) Az USD összeg FIZETÉSI határideje: az utazás időpontját megelőző 61. nap, azaz 2020. június 12.-e!
- kedvezményes csoportos útlemondási biztosítás díját (1,5 %)
- kötelező szervízdíjat / borravalót: 60,- USD / fő (helyi idegenvezetők, buszsofőrök stb.)
- minimális utaslétszám hiányában, 16 – 19 fő indulása esetén az 50.500,- Ft-os / fő felárat
- valamint az egyéb, a fentiekben nem említett utazás során felmerülő egyéb személyes költségeket

Foglalási díj: 3.000,- Ft/foglalás

FONTOS tudnivalók a helyi szállásokról és az infrastruktúráról:

Szeretnénk felhívni figyelmüket, hogy ennél az utazásnál mindenképpen fel kell készülni az itthonitól eltérő mentalitásra, szerényebb körülményekre (főleg a szálláshelyek minőségét és az ételválasztékot illetően). Számítani kell arra, hogy a közlekedés több időt vesz majd igénybe, mint azt a távolság alapján gondolnánk, továbbá az úthálózat csekély mértékben épült ki és sok kátyúval, haszonállatok váratlan akadályaival terhelt. Rendkívül fontos, hogy az esetlegesen kialakuló váratlan helyzeteket (repülő menetrendjének változása, járatkésés, rossz időjárási viszonyok, illetve egyéb előre nem látható tényezők) megfelelő pozitív hozzáállással és megértéssel kezeljék, és inkább a kalandot vagy kihívást lássák meg benne! Természetesen helyi partnereink és idegenvezetőjük elsődleges célja, hogy Önök maximálisan elégedettek legyenek az út során, és a tervezett programok teljesüljenek, ugyanakkor az esetleges váratlan helyzetekkel való szembesülés az utazás résztvevőitől is alapvető alkalmazkodóképességet és csapatszellemet követel. Azonban az út során a helyiek kedvessége és segítőkészsége bizonyára lenyűgözi majd utasainkat, továbbá testközelből megtapasztalják majd a mongol puszta hétköznapi életét, a (fél)nomád világot. Vidéken, utazásuk során jóval szerényebb körülményekre kell készülniük a helyi infrastruktúra elmaradottsága miatt. Mongóliában 2 éjszaka nomád jurtákban szállnak meg, ahol a mosakodási, ill. WC lehetőség előfordulhat, hogy távol lesz jurtájuktól. Itt nomád körülményekkel számoljanak! Ennél az útnál speciális étkezést nem tudunk biztosítani!

A változtatás jogát fenntartjuk!

Jelentkezem az útra
Út neve: NOMÁD VIDÉKEKEN - SZIBÉRIA ÉS MONGÓLIA
Dátuma:
Jelentkezők száma:
Főutas vezetéknév:
Főutas utónév:
További utasok:
Az Ön címe:
Az Ön telefonszáma:
Az Ön e-mail címe:
Megjegyzés:
Az adatkezelési szabályzatot elfogadom!

VALUTAVÁLTÓ

HARIS TRAVEL CLUB

1075 Budapest, Károly körút 11. 3. emelet

Tel: +36 1 317-2354, + 36 1 327-0793

Mobil: +36 30 247-9008; +36 30 247-9009

Fax: +36 1 317-8613

E-mail: info@haristravel.hu

www.haristravel.com

Eng.szám: R-1153/95/99

NOMÁD VIDÉKEKEN - SZIBÉRIA ÉS MONGÓLIA

Indulási dátumok:
2020.08.14

A nagyvárosok nyüzsgése után igazi különlegesség ellátogatni olyan vidékekre, amit még alig formált képére az ott élő ember. Szibéria vad tájai, Mongólia végtelen sztyeppéit járva érzethetjük, ilyen lehetett a világ 1500-2000 évvel ezelőtt. A Föld legmélyebb tava, a Bajkál-tó illetve a mongóliai Orhon-völgy is UNESCO világörökségi védelem alatt áll. A helyi lakosok bevezetnek minket az egykori nomád őseink életébe is.

Utazás: Budapest – Irkutszk – Ulánbátor – Budapest útvonalon átszállással, a körutazás során autóbusszal és helyi repülőjárattal.

Elhelyezés: középkategóriás (3*) szállodák 2 ágyas, zuh / WC-s szobáiban, 2 éjszaka bajkál kétszemélyes faházakban, 2 éjszaka kétszemélyes jurtában, közös zuhany / WC használattal.

Ellátás: Oroszországban félpanzió (reggeli és napi egy főétkezés), Mongóliában teljes ellátás.


1. nap: Budapest – Irkutszk
Elutazás Budapestről menetrend szerinti járatokkal, átszállással Irkutszkba. Éjszaka a repülőn.

2. nap: Irkutszk – Lisztvjanka
Érkezés IRKUTSZK-ba a déli órákban, majd rövid városnézés során ellátogatunk a város nevezetes épületeihez, illetve az ritka és autentikus orosz faházakból álló városrészbe is bepillantást nyerhetünk. Tovább utazás a Bajkál-tó partján fekvő LISZTVJANKA-ba, ahol megtekintjük a fából készült Szent Miklós templomot, majd a Bajkál Múzeumba látogatunk. Ezt követően rövid libegőzés után elérjük a Chersky sziklát, ahonnan páratlan látvány tárul a Bajkál-tóra. Szállás és vacsora Lisztvjankában.

3. nap: Lisztvjanka – Olhon-sziget
Kirándulás LISZTVJANKA közelében található Taltsy Skanzenhez. A szabadtéri múzeumban a XVII-XIX. századi szibériai emberek életével, szokásaival ismerkedhetünk meg. Továbbutazás az OLHON-SZIGET-re, ami világ tavaiban található szigetek között a harmadik legnagyobb. Az őslakos burját nép az egész szigetet szent helynek tekinti, sámánjaikkal a mai napig találkozhatunk. A burjátok vallása, az úgynevezett sárga sámánizmus egy érdekes elegye a buddhizmusnak és az ősi sámán hitnek. Burjátföld szinte körbeöleli a Bajkál-tavat, két nagy részre oszlik. A keleti burjátok buddhisták, a nyugatiak sámánisták. Rövid gyaloglás a Sámán-sziklához, ami Ázsia kilenc szent helye közül az egyik. A nap zárásaként hajókázás a Bajkál-tavon. Vacsora és szállás az Olhon-szigeten.

4. nap: Olhon-sziget
Egész napos buszos kirándulás a sziget legészakibb pontjához, a HOBOY-FOK-hoz, ami sziget legfestőibb csücske. Az igazán bátraknak lehetőségük van a közeli homokos parton megmártózni a tó nyáron is hűvös vizében. Piknik a tóparton, ahol megismerkedünk a helyiek kedvelt ételével, a bajkál hallevessel. Hazafelé látogatás az őslakos burját népnél, ahol egy kis kóstolót kaphatunk a helyi konyha remekeiből. Szállás és vacsora az Olhon-szigeten.

5. nap: Olhon-sziget – Irkutszk
Reggeli után visszautazás Irkutszkba. Útközben megállunk az Arany Horda skanzenben, ahol ízelítőt kapunk a burjátok sámánizmushoz kötődő népdalaiból és találkozhatunk egy sámánnal is. Szállás Irkutszkban.

6. nap: Irkutszk – Ulánbátor
Repülés kora reggel Mongólia fővárosába, ULÁNBÁTOR-ba a menetrend függvényében. A délelőtti érkezést követően ellátogatunk a Gandan kolostorba. A mongol buddhizmus központjában a több száz éves épületek mellett egy 26,5 méteres Buddha szobor is áll.
A Sukhbaatar téren álló két forradalmi emlékmű megtekintése után a gazdag gyűjteménnyel rendelkező Nemzeti Történelmi Múzeumban teszünk látogatást. Ebéd egy mongol grillétteremben. A főváros déli részén, II. Világháborúban elesett mongol katonáknak emléket állító Zaisan emlékdombról pazar kilátás nyílik a városra, majd Mongólia utolsó arisztokrata vezetőjének, Bodg Khannak a téli rezidenciáját látogatjuk meg. Vacsora és szállás Ulánbátorban.

7. nap: Ulánbátor – Hustai Nemzeti Park
Irány egy nomád mongol tábor, ahol egy nagyjából két órás bemutató keretei között bepillantást nyerhetünk a mongol szokások, életmód és tejfeldolgozás titkaiba is. Ebéd a táborban, majd egy kis délutáni pihenést követően a 300 fős vadló populációval büszkélkedő HUSTAI NEMZETI PARK-ba látogatunk. Ezek az őshonos vadlovak az 1950-es években a kipusztulás szélére kerültek, ám a világméretű összefogásnak köszönhetően 1993-ban megkezdődött az újratelepítésük. Az országban a ló a fő közlekedési eszköz. Leginkább a helyiek feltétlen vendégszeretete, a ló és lovas nyugodt együttélése, az élet tökéletes egyszerűsége és boldogsága tűnik fel. Vacsora és szállás mongol jurtatáborban.

8. nap: Hustai Nemzeti Park – kis Góbi-sivatag – Karakorum (Harhorin)
Reggelit követően útnak indulunk a kis Góbi-sivatagként számon tartott Mongol Els homokdűnéihez. Ebédet követően meglátogatunk egy helyi nomád családot, lehetőség nyílik egy kis tevegelésre, majd továbbutazunk KARAKORUM felé. Útközben megnézzük az Erdene Zuu kolostort és templomromokat. Mongólia legelső, legnagyobb és legrégebbi buddhista kolostora 1586-ban épült. Érdekessége, hogy fából készült, díszes épületeit egyetlen szög vagy csavar nélkül építették. A közeli múzeum gazdag régészeti kincseinek gyűjteménye jóvoltából bepillantást nyerhetünk a település és az UNESCO Világörökségnek számító Orhon-völgy múltjába is. Vacsora és szállás egy mongol jurtatáborban.

9. nap: Karakorum – Ulánbátor
Visszautazás autóbusszal ULÁNBÁTORBA. Útközben vásárlási lehetőség biztosítása helyi ajándéküzletekben. Este részt veszünk egy mongol folklóresten. Vacsora és szállás Ulánbátorban.

10. nap: Ulánbátor – Terelj Nemzeti Park – Ulánbátor
Reggelit követően megtekintjük Dzsingisz Kán óriási, acélból készített lovasszobrát. Talapzata egy 10 méter magas, belülről többszintes épület, alatta múzeummal, ahol áttekintést kapunk a Mongólia területén valaha létezett lovas-nomád birodalmakról. A nagykán gyomrában liftek és lépcsők vezetnek lova fejére, amire ki lehet sétálni – és a „sörény mögül” nagyszerű kilátás nyílik a környező lankás sztyeppékre. Ezt követően tovább utazás a Terelj Nemzeti Parkba. Ebéd egy helyi jurtatáborban, majd látogatás a közeli, szimbolikus jelentéssel bíró Teknős Sziklánál, és az Ariyapala meditációs központban. Visszautazás a fővárosba, szállás.

11. nap: Ulánbátor – Budapest
A kora reggeli órákban hazautazás átszállással, érkezés Budapestre a déli órákban a menetrend függvényében.

UNESCO Világörökségek:
- Oroszország: Bajkál-tó
- Mongólia: Orhon-völgy

 

Árak:
676 500 HUF

Repülőtéri illeték: kb. 167.500,- Ft (Az indulásig változhat!)
Belföldi repülőjegy illetékkel együtt: 350,- USD (Itthon, irodánkban fizetendő indulás előtt!)

Egyágyas felár: 124.500,- Ft

Orosz vízumdíj: kb. 19.100,- Ft + ügyintézés díja: 5.000,- Ft
Mongol vízumdíj: kb. 20.000,- Ft + ügyintézés díja: 5.000,- Ft

Szervízdíj / borravaló: 60,- USD

Felhívjuk szíves figyelmüket arra, hogy a Szervízdíj / Borravaló az idegenforgalomban bevett szokás, ajánlott, egyes országokban pedig kötelező (pl. gépkocsivezető, idegenvezető, szállodák, éttermek stb.). A helyiek az ajánlott borravalót elvárják, kötelezőnek tekintik!

A részvételi díj a belépőjegyek árát magában foglalja.

Kedvezményes csoportos útlemondás biztosítás: 1,5%.
A BBP utasbiztosítást, a részvételi díj tartalmazza!

 

A részvételi díj tartalmazza:
- repülőjegyet Budapest –Irkutszk és Ulánbátor– Budapest útvonalon, átszállással Moszkvában
- a körutazás során a közlekedést autóbusszal
- 9 éj szállást, ebből 5 éj helyi középkategóriás (3*) szállodák 2 ágyas, zuhany / WC-s szobáiban, 2 éj bajkál kétszemélyes faházakban, 2 éj kétszemélyes jurtában közös használatú zuhany/WC lehetőséggel.
- félpanziós ellátást Oroszországban (reggeli és napi 1 főétkezés), Mongóliában teljes ellátás (reggeli, ebéd, vacsora).
- városnézéseket és kirándulásokat a programleírás szerint
- helyi és magyar idegenvezetést
- belépőjegyeket a program szerint
- ATLASZ Prémium utasbiztosítást (Colonnade Biztosító)

A részvételi díj nem tartalmazza:
- repülőtéri illetéket: kb. 167.500,- Ft / fő (Az indulásig változhat!)
- vízumdíjat: orosz kb. 19.100,- Ft / fő, mongol 20.000,- Ft / fő (az összeg változhat indulásig!)
- a vízumok ügyintézési díja: 10.000,- Ft / fő
- belföldi repülőjegy árát illetékkel együtt: 350,- USD / fő (Irodánkban fizetendő készpénzben vagy bankszámlánkra befizetve szintén készpénzben!) Az USD összeg FIZETÉSI határideje: az utazás időpontját megelőző 61. nap, azaz 2020. június 12.-e!
- kedvezményes csoportos útlemondási biztosítás díját (1,5 %)
- kötelező szervízdíjat / borravalót: 60,- USD / fő (helyi idegenvezetők, buszsofőrök stb.)
- minimális utaslétszám hiányában, 16 – 19 fő indulása esetén az 50.500,- Ft-os / fő felárat
- valamint az egyéb, a fentiekben nem említett utazás során felmerülő egyéb személyes költségeket

Foglalási díj: 3.000,- Ft/foglalás

FONTOS tudnivalók a helyi szállásokról és az infrastruktúráról:

Szeretnénk felhívni figyelmüket, hogy ennél az utazásnál mindenképpen fel kell készülni az itthonitól eltérő mentalitásra, szerényebb körülményekre (főleg a szálláshelyek minőségét és az ételválasztékot illetően). Számítani kell arra, hogy a közlekedés több időt vesz majd igénybe, mint azt a távolság alapján gondolnánk, továbbá az úthálózat csekély mértékben épült ki és sok kátyúval, haszonállatok váratlan akadályaival terhelt. Rendkívül fontos, hogy az esetlegesen kialakuló váratlan helyzeteket (repülő menetrendjének változása, járatkésés, rossz időjárási viszonyok, illetve egyéb előre nem látható tényezők) megfelelő pozitív hozzáállással és megértéssel kezeljék, és inkább a kalandot vagy kihívást lássák meg benne! Természetesen helyi partnereink és idegenvezetőjük elsődleges célja, hogy Önök maximálisan elégedettek legyenek az út során, és a tervezett programok teljesüljenek, ugyanakkor az esetleges váratlan helyzetekkel való szembesülés az utazás résztvevőitől is alapvető alkalmazkodóképességet és csapatszellemet követel. Azonban az út során a helyiek kedvessége és segítőkészsége bizonyára lenyűgözi majd utasainkat, továbbá testközelből megtapasztalják majd a mongol puszta hétköznapi életét, a (fél)nomád világot. Vidéken, utazásuk során jóval szerényebb körülményekre kell készülniük a helyi infrastruktúra elmaradottsága miatt. Mongóliában 2 éjszaka nomád jurtákban szállnak meg, ahol a mosakodási, ill. WC lehetőség előfordulhat, hogy távol lesz jurtájuktól. Itt nomád körülményekkel számoljanak! Ennél az útnál speciális étkezést nem tudunk biztosítani!

SELECT * FROM article_cikk WHERE csoport_id=131 and article_category_id=1 and aktiv=1 and ellenor=1 and (erv_date>=CURDATE() or erv_date='0000-00-00')