IRÁN-ELBŰVÖLŐ PERZSIA

IRÁNI KÖRUTAZÁS

Időpontok: 2020. szeptember 30 - október 08.

Áttekintés
Program
Árak, dátumok
Tudnivalók

A Közel-Kelet látnivalókban talán leggazdagabb országa Irán, a kultúra és civilizáció egyik bölcsője. Itt virágzott egykor az ősi Perzsia birodalma és a Biblia szerint maga az Édenkert. Hatalmas - hazánknál 18-szor nagyobb – területén változatos tájak és háromezer év páratlanul gazdag történelmének lenyomatai várják az ide látogatót, aki örökké a szívébe zárja ezt a csodálatos országot.

 

Utazás: Budapest – Teherán / Siráz – Budapest útvonalon menetrend szerinti repülőjárattal, átszállással Isztambulban. A körutazáson légkondicionált autóbusszal.

Elhelyezés: egyszerű helyi középkategóriás szállodák 2 ágyas, fürdőszobás / zuhanyzós-WC-s szobáiban.

Ellátás: félpanzió (reggeli és napi egy főétkezés, a programoktól függően ebéd vagy vacsora)


1. nap: Budapest – Teherán
Esti órákban elutazás menetrendszerinti repülőjáratokkal, átszállással Irán fővárosába, a mintegy 14 millió lakosú Teheránba. Éjszaka a repülőn.

2. nap: Teherán
Érkezés Irán fővárosába a korareggeli órákban. A reggelit követően egész napos városnézés TEHERÁN-ban: látogatás az ősi Perzsia 2500 éves történelmének emlékeit bemutató Archeológiai múzeumban, majd a Nagybazár következik a Sah mecsettel, végül a 18-19. századi Golesztán palota. A qádzsárkori régi Teherán elbűvölő palota-együttese az UNESCO világörökség része. A nap végén a modern főváros legújabb építészeti ínyencségéhez indulunk: séta a számtalan díjat nyert, 2014-ben átadott futurisztikus Tabi’at hídon, ahonnan csodálatos panoráma tárul elénk a városra. Szállás Teheránban.

3. nap: Kásán – Natanz – Iszfahán, „A világ fele”
Elutazás KÁSÁN-ba, a rózsavízéről elhíresült ősi iráni oázisvárosba. A rózsavíz az indiai, arab és perzsa konyhaművészet egyik legfontosabb ízesítő anyaga. Séta az egykori koronázási helyszínként is ismert, természetes forrású kútjairól is nevezetes Fín kertben. Ez a történelmi perzsakert méltán világörökségi helyszín. Ezt követően látogatás egy dúsgazdag kásáni kereskedő, Broudzserdí házában. A program után továbbutazás ISZFAHÁN-ba, útközben megállunk NATANZ-ban a Péntek mecsetnél. Szállás Iszfahánban.

4. nap: Iszfahán – a Kelet Párizsa
Egész napos városnézés ISZFAHÁN-ban, Irán talán legtöbb látnivalójával rendelkező városában: séta az Imam téren, látogatás az Ali Qapou palotában, és az iszlám építészet remekműveinek számító Imam és Sheikh Lot Follah mecsetekben. Rövid vásárlási lehetőség a térről nyíló nagybazárban. Délután látogatás a Chehel Sotun palotában, majd a város folyóján átívelő hangulatos, régi hidak megtekintése. Szállás Iszfahánban.

5. nap: Iszfahán – Jazd
Reggeli után látogatás az örmény negyedben található Vank Katedrálisban, mely Iszfahán egyik legnagyobb és legszebb temploma, majd a Péntek mecset megtekintése következik. Továbbutazás a végtelen sivatagon keresztül Irán és a világ egyik legrégebbi óvárosával büszkélkedő JAZD-ba. Útközben rövid megálló fotózás erejéig egy karavánszerájnál. Szállás Jazdban.

6. nap: Jazd
Egész napos program a Selyemút leghíresebb iráni városában JAZD-ban: reggelit követően látogatás a Hallgatás tornyainál, a régi zoroasztriánus temetőhegyeknél a sivatag peremén. Ezt követően megnézzük Irán legfontosabb zoroasztriánus tűzszentélyét, ahol több mint ezernégyszáz éve lobog a szent tűz. A szentély mellett álló zoroasztriánus múzeumban megismerkedünk az ősi monoteista vallás hagyományaival. A városnézés folytatása az Amír Csakhmáq téren, séta a 15-19. századból eredő síita emlékek között. Látogatás a Doulatábád kertben, a 18. századi Jazd kormányzói rezidenciáján és díszkertjében, ahol Irán legmagasabb széltornya emelkedik (világörökség), a 14-15. századi ’gótikus’ jazdi Nagymecset megtekintése, ahol Irán legmagasabb minaratjei állnak. Séta a jazdi óváros forgatagában, barangolás a Selyemút agyagsikátorainak végtelen labirintusában. Szállás Jazdban.

7. nap: Paszargadai – Perszepolisz – Siráz
Egész napos régészeti kalandtúra Dél-Iránban! PASZARGADAI: az Óperzsa (Akhamenid) Birodalom alapítójának, Nagy Kürosz király mauzóleumának megtekintése (világörökség), rövid séta a paszargadai régi kert maradványainál (világörökség). Utunkat folytatva megállunk NAQS-E ROSZTAM bámulatba ejtő hatalmas sziklafalánál, ahol több perzsa uralkodó, többek között Dareios, valamint Xerxész kőbe vájt sírhelye látható, gigantikus elámi és szászánida domborművek sokaságával együtt. A nap fénypontjaként PERSZEPOLISZ (világörökség), a leghíresebb ókori iráni régészeti terület meglátogatásával zárul a nap. A Kr.e. 6-4. századi fantasztikus óperzsa palotavárost legendás királyok, Dareios és Xerxész építették. Séta az egykori főváros romjai között. Érkezés SIRÁZ-ba az esti órákban, szállás.

8. nap: Siráz, a perzsa paradicsom
Egész napos városnézés Irán egyik legszebb városában, SIRÁZ-ban: a középkori eredetű Eram kert (világörökség), a csodálatos kerámiáiról és színes üvegablakairól elhíresült Naszír al-Molk mecset, a 19. századi Sirázi kormányzói rezidenciaként ismert Nárendzsesztán palota és park megtekintése. Ezt követően látogatás a 14. században élt Háfiz, a leghíresebb perzsa költő mauzóleumánál és díszkertjében. Délután során a Karím Khán Siráz közepén fekvő gigantikus erődje és a Vakíl mecset misztikus oszlopcsarnoka következik. A nap végén megnézzük a Sirázi bazárt, ahol szabadidő és vásárlási lehetőség is lesz. A szállodai szobát az éjjeli repülőtéri transzferig használhatják utasaink.

9. nap: Siráz – Budapest
Az éjjeli órákban transzfer a repülőtérre, hazautazás átszállással. Érkezés Budapestre a reggeli órákban a menetrend függvényében.


UNESCO Világörökségek:
• Teherán Golesztán Palota
• Kásán: Fín kert és pavilonjai
• Iszfahán: Csalogánykert, Imam tér, Nagymecset
• Jazd: óváros és a Doulatábád kert széltornya
• Perszepolisz romváros
• Paszargadai romkert és Nagy Kürosz mauzóleuma
• Siráz: Perzsa (Eram)-kert

IRÁN-ELBŰVÖLŐ PERZSIA

2020. 09. 30.
9 nap
389 500 HUF/fő

Repülőtéri illeték: kb. 149.000,- Ft (április) 155.000,- Ft (október)

Egyágyas felár: 81.800,- Ft (május) 82.900,- Ft (október)

Vízumdíj: kb. 20.000,- Ft
Vízum ügyintézési díj: 5.000,- Ft

A részvételi díj a belépőjegyek árát magában foglalja.

Kötelező szervízdíj / borravaló a helyiek számára: 40,- EUR

Felhívjuk szíves figyelmüket arra, hogy a Szervízdíj / Borravaló az idegenforgalomban bevett szokás, ajánlott, egyes országokban pedig kötelező (pl. gépkocsivezető, idegenvezető, szállodák, éttermek stb.).
A helyiek az ajánlott borravalót elvárják, kötelezőnek tekintik!

A BBP utasbiztosítást a részvételi díj tartalmazza!
Kedvezményes csoportos útlemondási biztosítás díja: 1,5 %.

 

A részvételi díj tartalmazza:
- repülőjegyet Budapest – Teherán és Siráz – Budapest útvonalon, átszállással Dohában
- körutazáson a közlekedést légkondicionált autóbusszal
- 7 éjszaka szállást helyi középkategóriás szállodák 2 ágyas, zuhanyzós / WC-s szobáiban
- félpanziós ellátás (reggeli és ebéd vagy vacsora) 7 alkalommal a 2. naptól a 8. napig
- városnézéseket és kirándulásokat az útiprogram szerint
- helyi és magyar idegenvezetést
- belépőjegyeket a program szerint
- ATLASZ Prémium utasbiztosítást (Colonnade Biztosító)

A részvételi díj nem tartalmazza:
- repülőtéri illetéket: kb. 149.000,- Ft (április) 155.000,- Ft (október)(Az indulásig változhat!)
- vízum díjat: kb. 20.000,- Ft / fő
- az iráni vízum ügyintézési díját: 5.000,- Ft / fő
- kedvezményes csoportos útlemondási biztosítás díját (1,5%)
- kötelező szervízdíjat / borravalót: 40,- EUR / fő
- valamint az egyéb, a fentiekben nem említett, az utazás során felmerülő személyes jellegű kiadásokat

 Foglalási díj: 3.000,- Ft/foglalás

 

 

 

TERÜLET:
1.648.195 km².

FŐVÁROS: 
Teherán.

ÁLLAMFORMA: 
Iszlám Köztársaság.

LAKOSSÁG: 
Kb. 82 millió fő.

NYELV(EK): 
Perzsa, azeri, kurd.

IDŐELTOLÓDÁS: 
A közép-európai időhöz képest nincs +2,5 óra.

PÉNZNEM:
A hivatalos fizetőeszköz az iráni riál (IRR), itthon nem váltható. Új címletű dollárt (USD) és eurót célszerű vinni és a helyszínen átváltani. Iránban kettős számolás van! A hivatalos pénznem neve riál, de mindenki tománt mond, ami a riál egytizede! Az árak a piacon tománban, a nagyobb üzletekben riálban vannak kiírva. A nyugati bankkártya nem működik a helyi bank automatákban és a kártyák elfogadása is kifejezetten ritka.

HÁLÓZATI FESZÜLTSÉG: 
220 V / 50 Hz európai szabvány, adapter nem szükséges.

VÍZUM:
Magyar állampolgároknak vízum szükséges.

ÚTI OKMÁNY:
Útlevél, melynek a vízumkiadás napjától további 6 hónapig érvényesnek kell lennie.

VÉDŐOLTÁS, EGÉSZSÉG:
Kötelező védőoltás nincs, de saját érdekükben és felelősségükre, egyénileg tájékozódjanak! Az egyéb megszokott gyógyszereinket ne hagyjuk itthon.

Országos Epidemiológiai Központ, a fővárosi és megyei Népegészségügyi és Szakigazgatási Szerv:

Cím: 1097 Budapest, Albert Flórián út (régi nevén Gyáli út) 3/a, bejárat a Vágóhíd utca felől.
Telefon: +36 1 476-1364
Rendelés:
Hétfő - Csütörtök: 09:00 – 13:30
Péntek: 09:00 – 11:00, csak előre bejelentkezett utazóknak.
Honlap:
http://www.oek.hu/oek.web?to=1725,2406,2330&nid=209&pid=1&lang=hun

Nemzetközi Oltóközpont:

Cím: 1138 Budapest, Váci út 174.
Telefon: +36 1 / 465-3809
Rendelés:
Hétfő: 9:00 – 12:00 és 13:00 – 18:00
Kedd és Csütörtök: 9:00 – 12:00 és 13:00 – 15:00
Szerda: 9:00 – 12:00 és 13:00 – 16:00
Péntek: 9:00 – 12:00

Vagy

Cím: 1134 Budapest, Váci út 70.
Telefon: +36 1 / 780-8553, 787-8770
Rendelés:
Hétfő - péntek: 10:00 – 20:00
Szombat: 10:00 – 16:00
Honlap:
https://oltokozpont.hu/hu

Egyéb hasznos tudnivalók:
http://www.utazaselott.hu/utazas-tervezes.html

HIGIÉNIA: 
A higiéniai feltételek és a tisztaság nem hasonlít az európai szokásokhoz, célszerű az óvatosság, de a csapvíz iható. Ugyanakkor javasoljuk a palackozott folyadékok fogyasztását.

ÉTKEZÉS:
Alkoholt sehol sem szolgálnak fel és nem is vásárolható. Kérjük, alkoholt se vigyenek magukkal, mert érkezéskor a repülőtéren elveszik, és ebből bonyodalmak lehetnek. Az iszlám és perzsa szokások, előírások betartása nagyon fontos. Az iráni törvények tiltják és büntetik az alkohol és a kábítószer behozatalát, forgalmazását és fogyasztását.

ÖLTÖZKÖDÉS:
Iránban szigorú öltözködési szabályok vannak, amit a külföldieknek is be kell tartani. Hölgyeknek legalább bokáig érő szoknya, vagy a nadrág kötelező, a felsőruházatnak pedig csuklóig illik érnie. A fejet, pontosabban a hajat el kell takarni. Uraknak is kötelező a hosszú szárú nadrág viselése, de elfogadott a rövid ujjú ing, póló is, de egy-két vallásosabb hely miatt egy hosszú ujjú inget mindenképpen hozzunk magunkkal.

ORSZÁG ELŐHÍVÓ:
+98

TELEFON: 
Iránban 2008 óta működnek a magyar mobiltelefonok, ez azonban néha elég hullámzó is lehet. Telefonálni és sms-t küldeni lehetséges, amennyiben előfizetésük ezt lehetővé teszi. Feltöltőkártyás szerződés esetén mindenképpen konzultáljanak a magyar szolgáltatóval. Azonban a hotelekből jóval olcsóbb hazatelefonálni. Szálláshelyeinken szinte mindenhol van Internet kapcsolat, a nagyvárosokban pedig sok az Internet kávézó. A 70-es mobilok általában nem működnek Iránban.

KÖZBIZTONSÁG:
A közbiztonság jó, ezzel együtt a sűrűbb helyeken ügyeljünk értéktárgyainkra.

MAGYARORSZÁG NAGYKÖVETSÉGE:
Cím: Tehran, Darrous, Hedayat Sq., Shadloo str. 10.
Telefon: +98 21 2255-0452, +98 21 2255-0460
Ügyelet: +98 21 2255-0471
Fax: +98 21 2255-0503
E-mail: mission.thr@mfa.gov.hu
Honlap: https://teheran.mfa.gov.hu

IRÁN BUDAPESTI NAGYKÖVETSÉGE:
Cím: 1143 Budapest, Stefánia út 97.
Telefon: (06 1) 460-9260
Fax: (06-1) 460-9430
E-mail: iranemb.bud@mfa.gov.ir
Honlap: http://hu.budapest.mfa.ir

 

A változtatás jogát fenntartjuk!

Jelentkezem az útra
Út neve: IRÁN-ELBŰVÖLŐ PERZSIA
Dátuma:
Jelentkezők száma:
Főutas vezetéknév:
Főutas utónév:
További utasok:
Az Ön címe:
Az Ön telefonszáma:
Az Ön e-mail címe:
Megjegyzés:
Az adatkezelési szabályzatot elfogadom!

VALUTAVÁLTÓ

HARIS TRAVEL CLUB

1075 Budapest, Károly körút 11. 3. emelet

Tel: +36 1 317-2354, + 36 1 327-0793

Mobil: +36 30 247-9008; +36 30 247-9009

Fax: +36 1 317-8613

E-mail: info@haristravel.hu

www.haristravel.com

Eng.szám: R-1153/95/99

IRÁN-ELBŰVÖLŐ PERZSIA

IRÁNI KÖRUTAZÁS

Indulási dátumok:
2020.09.30

A Közel-Kelet látnivalókban talán leggazdagabb országa Irán, a kultúra és civilizáció egyik bölcsője. Itt virágzott egykor az ősi Perzsia birodalma és a Biblia szerint maga az Édenkert. Hatalmas - hazánknál 18-szor nagyobb – területén változatos tájak és háromezer év páratlanul gazdag történelmének lenyomatai várják az ide látogatót, aki örökké a szívébe zárja ezt a csodálatos országot.

 

Utazás: Budapest – Teherán / Siráz – Budapest útvonalon menetrend szerinti repülőjárattal, átszállással Isztambulban. A körutazáson légkondicionált autóbusszal.

Elhelyezés: egyszerű helyi középkategóriás szállodák 2 ágyas, fürdőszobás / zuhanyzós-WC-s szobáiban.

Ellátás: félpanzió (reggeli és napi egy főétkezés, a programoktól függően ebéd vagy vacsora)


1. nap: Budapest – Teherán
Esti órákban elutazás menetrendszerinti repülőjáratokkal, átszállással Irán fővárosába, a mintegy 14 millió lakosú Teheránba. Éjszaka a repülőn.

2. nap: Teherán
Érkezés Irán fővárosába a korareggeli órákban. A reggelit követően egész napos városnézés TEHERÁN-ban: látogatás az ősi Perzsia 2500 éves történelmének emlékeit bemutató Archeológiai múzeumban, majd a Nagybazár következik a Sah mecsettel, végül a 18-19. századi Golesztán palota. A qádzsárkori régi Teherán elbűvölő palota-együttese az UNESCO világörökség része. A nap végén a modern főváros legújabb építészeti ínyencségéhez indulunk: séta a számtalan díjat nyert, 2014-ben átadott futurisztikus Tabi’at hídon, ahonnan csodálatos panoráma tárul elénk a városra. Szállás Teheránban.

3. nap: Kásán – Natanz – Iszfahán, „A világ fele”
Elutazás KÁSÁN-ba, a rózsavízéről elhíresült ősi iráni oázisvárosba. A rózsavíz az indiai, arab és perzsa konyhaművészet egyik legfontosabb ízesítő anyaga. Séta az egykori koronázási helyszínként is ismert, természetes forrású kútjairól is nevezetes Fín kertben. Ez a történelmi perzsakert méltán világörökségi helyszín. Ezt követően látogatás egy dúsgazdag kásáni kereskedő, Broudzserdí házában. A program után továbbutazás ISZFAHÁN-ba, útközben megállunk NATANZ-ban a Péntek mecsetnél. Szállás Iszfahánban.

4. nap: Iszfahán – a Kelet Párizsa
Egész napos városnézés ISZFAHÁN-ban, Irán talán legtöbb látnivalójával rendelkező városában: séta az Imam téren, látogatás az Ali Qapou palotában, és az iszlám építészet remekműveinek számító Imam és Sheikh Lot Follah mecsetekben. Rövid vásárlási lehetőség a térről nyíló nagybazárban. Délután látogatás a Chehel Sotun palotában, majd a város folyóján átívelő hangulatos, régi hidak megtekintése. Szállás Iszfahánban.

5. nap: Iszfahán – Jazd
Reggeli után látogatás az örmény negyedben található Vank Katedrálisban, mely Iszfahán egyik legnagyobb és legszebb temploma, majd a Péntek mecset megtekintése következik. Továbbutazás a végtelen sivatagon keresztül Irán és a világ egyik legrégebbi óvárosával büszkélkedő JAZD-ba. Útközben rövid megálló fotózás erejéig egy karavánszerájnál. Szállás Jazdban.

6. nap: Jazd
Egész napos program a Selyemút leghíresebb iráni városában JAZD-ban: reggelit követően látogatás a Hallgatás tornyainál, a régi zoroasztriánus temetőhegyeknél a sivatag peremén. Ezt követően megnézzük Irán legfontosabb zoroasztriánus tűzszentélyét, ahol több mint ezernégyszáz éve lobog a szent tűz. A szentély mellett álló zoroasztriánus múzeumban megismerkedünk az ősi monoteista vallás hagyományaival. A városnézés folytatása az Amír Csakhmáq téren, séta a 15-19. századból eredő síita emlékek között. Látogatás a Doulatábád kertben, a 18. századi Jazd kormányzói rezidenciáján és díszkertjében, ahol Irán legmagasabb széltornya emelkedik (világörökség), a 14-15. századi ’gótikus’ jazdi Nagymecset megtekintése, ahol Irán legmagasabb minaratjei állnak. Séta a jazdi óváros forgatagában, barangolás a Selyemút agyagsikátorainak végtelen labirintusában. Szállás Jazdban.

7. nap: Paszargadai – Perszepolisz – Siráz
Egész napos régészeti kalandtúra Dél-Iránban! PASZARGADAI: az Óperzsa (Akhamenid) Birodalom alapítójának, Nagy Kürosz király mauzóleumának megtekintése (világörökség), rövid séta a paszargadai régi kert maradványainál (világörökség). Utunkat folytatva megállunk NAQS-E ROSZTAM bámulatba ejtő hatalmas sziklafalánál, ahol több perzsa uralkodó, többek között Dareios, valamint Xerxész kőbe vájt sírhelye látható, gigantikus elámi és szászánida domborművek sokaságával együtt. A nap fénypontjaként PERSZEPOLISZ (világörökség), a leghíresebb ókori iráni régészeti terület meglátogatásával zárul a nap. A Kr.e. 6-4. századi fantasztikus óperzsa palotavárost legendás királyok, Dareios és Xerxész építették. Séta az egykori főváros romjai között. Érkezés SIRÁZ-ba az esti órákban, szállás.

8. nap: Siráz, a perzsa paradicsom
Egész napos városnézés Irán egyik legszebb városában, SIRÁZ-ban: a középkori eredetű Eram kert (világörökség), a csodálatos kerámiáiról és színes üvegablakairól elhíresült Naszír al-Molk mecset, a 19. századi Sirázi kormányzói rezidenciaként ismert Nárendzsesztán palota és park megtekintése. Ezt követően látogatás a 14. században élt Háfiz, a leghíresebb perzsa költő mauzóleumánál és díszkertjében. Délután során a Karím Khán Siráz közepén fekvő gigantikus erődje és a Vakíl mecset misztikus oszlopcsarnoka következik. A nap végén megnézzük a Sirázi bazárt, ahol szabadidő és vásárlási lehetőség is lesz. A szállodai szobát az éjjeli repülőtéri transzferig használhatják utasaink.

9. nap: Siráz – Budapest
Az éjjeli órákban transzfer a repülőtérre, hazautazás átszállással. Érkezés Budapestre a reggeli órákban a menetrend függvényében.


UNESCO Világörökségek:
• Teherán Golesztán Palota
• Kásán: Fín kert és pavilonjai
• Iszfahán: Csalogánykert, Imam tér, Nagymecset
• Jazd: óváros és a Doulatábád kert széltornya
• Perszepolisz romváros
• Paszargadai romkert és Nagy Kürosz mauzóleuma
• Siráz: Perzsa (Eram)-kert

Árak:
389 500 HUF

Repülőtéri illeték: kb. 149.000,- Ft (április) 155.000,- Ft (október)

Egyágyas felár: 81.800,- Ft (május) 82.900,- Ft (október)

Vízumdíj: kb. 20.000,- Ft
Vízum ügyintézési díj: 5.000,- Ft

A részvételi díj a belépőjegyek árát magában foglalja.

Kötelező szervízdíj / borravaló a helyiek számára: 40,- EUR

Felhívjuk szíves figyelmüket arra, hogy a Szervízdíj / Borravaló az idegenforgalomban bevett szokás, ajánlott, egyes országokban pedig kötelező (pl. gépkocsivezető, idegenvezető, szállodák, éttermek stb.).
A helyiek az ajánlott borravalót elvárják, kötelezőnek tekintik!

A BBP utasbiztosítást a részvételi díj tartalmazza!
Kedvezményes csoportos útlemondási biztosítás díja: 1,5 %.

 

A részvételi díj tartalmazza:
- repülőjegyet Budapest – Teherán és Siráz – Budapest útvonalon, átszállással Dohában
- körutazáson a közlekedést légkondicionált autóbusszal
- 7 éjszaka szállást helyi középkategóriás szállodák 2 ágyas, zuhanyzós / WC-s szobáiban
- félpanziós ellátás (reggeli és ebéd vagy vacsora) 7 alkalommal a 2. naptól a 8. napig
- városnézéseket és kirándulásokat az útiprogram szerint
- helyi és magyar idegenvezetést
- belépőjegyeket a program szerint
- ATLASZ Prémium utasbiztosítást (Colonnade Biztosító)

A részvételi díj nem tartalmazza:
- repülőtéri illetéket: kb. 149.000,- Ft (április) 155.000,- Ft (október)(Az indulásig változhat!)
- vízum díjat: kb. 20.000,- Ft / fő
- az iráni vízum ügyintézési díját: 5.000,- Ft / fő
- kedvezményes csoportos útlemondási biztosítás díját (1,5%)
- kötelező szervízdíjat / borravalót: 40,- EUR / fő
- valamint az egyéb, a fentiekben nem említett, az utazás során felmerülő személyes jellegű kiadásokat

 Foglalási díj: 3.000,- Ft/foglalás

 

 

 

TERÜLET:
1.648.195 km².

FŐVÁROS: 
Teherán.

ÁLLAMFORMA: 
Iszlám Köztársaság.

LAKOSSÁG: 
Kb. 82 millió fő.

NYELV(EK): 
Perzsa, azeri, kurd.

IDŐELTOLÓDÁS: 
A közép-európai időhöz képest nincs +2,5 óra.

PÉNZNEM:
A hivatalos fizetőeszköz az iráni riál (IRR), itthon nem váltható. Új címletű dollárt (USD) és eurót célszerű vinni és a helyszínen átváltani. Iránban kettős számolás van! A hivatalos pénznem neve riál, de mindenki tománt mond, ami a riál egytizede! Az árak a piacon tománban, a nagyobb üzletekben riálban vannak kiírva. A nyugati bankkártya nem működik a helyi bank automatákban és a kártyák elfogadása is kifejezetten ritka.

HÁLÓZATI FESZÜLTSÉG: 
220 V / 50 Hz európai szabvány, adapter nem szükséges.

VÍZUM:
Magyar állampolgároknak vízum szükséges.

ÚTI OKMÁNY:
Útlevél, melynek a vízumkiadás napjától további 6 hónapig érvényesnek kell lennie.

VÉDŐOLTÁS, EGÉSZSÉG:
Kötelező védőoltás nincs, de saját érdekükben és felelősségükre, egyénileg tájékozódjanak! Az egyéb megszokott gyógyszereinket ne hagyjuk itthon.

Országos Epidemiológiai Központ, a fővárosi és megyei Népegészségügyi és Szakigazgatási Szerv:

Cím: 1097 Budapest, Albert Flórián út (régi nevén Gyáli út) 3/a, bejárat a Vágóhíd utca felől.
Telefon: +36 1 476-1364
Rendelés:
Hétfő - Csütörtök: 09:00 – 13:30
Péntek: 09:00 – 11:00, csak előre bejelentkezett utazóknak.
Honlap:
http://www.oek.hu/oek.web?to=1725,2406,2330&nid=209&pid=1&lang=hun

Nemzetközi Oltóközpont:

Cím: 1138 Budapest, Váci út 174.
Telefon: +36 1 / 465-3809
Rendelés:
Hétfő: 9:00 – 12:00 és 13:00 – 18:00
Kedd és Csütörtök: 9:00 – 12:00 és 13:00 – 15:00
Szerda: 9:00 – 12:00 és 13:00 – 16:00
Péntek: 9:00 – 12:00

Vagy

Cím: 1134 Budapest, Váci út 70.
Telefon: +36 1 / 780-8553, 787-8770
Rendelés:
Hétfő - péntek: 10:00 – 20:00
Szombat: 10:00 – 16:00
Honlap:
https://oltokozpont.hu/hu

Egyéb hasznos tudnivalók:
http://www.utazaselott.hu/utazas-tervezes.html

HIGIÉNIA: 
A higiéniai feltételek és a tisztaság nem hasonlít az európai szokásokhoz, célszerű az óvatosság, de a csapvíz iható. Ugyanakkor javasoljuk a palackozott folyadékok fogyasztását.

ÉTKEZÉS:
Alkoholt sehol sem szolgálnak fel és nem is vásárolható. Kérjük, alkoholt se vigyenek magukkal, mert érkezéskor a repülőtéren elveszik, és ebből bonyodalmak lehetnek. Az iszlám és perzsa szokások, előírások betartása nagyon fontos. Az iráni törvények tiltják és büntetik az alkohol és a kábítószer behozatalát, forgalmazását és fogyasztását.

ÖLTÖZKÖDÉS:
Iránban szigorú öltözködési szabályok vannak, amit a külföldieknek is be kell tartani. Hölgyeknek legalább bokáig érő szoknya, vagy a nadrág kötelező, a felsőruházatnak pedig csuklóig illik érnie. A fejet, pontosabban a hajat el kell takarni. Uraknak is kötelező a hosszú szárú nadrág viselése, de elfogadott a rövid ujjú ing, póló is, de egy-két vallásosabb hely miatt egy hosszú ujjú inget mindenképpen hozzunk magunkkal.

ORSZÁG ELŐHÍVÓ:
+98

TELEFON: 
Iránban 2008 óta működnek a magyar mobiltelefonok, ez azonban néha elég hullámzó is lehet. Telefonálni és sms-t küldeni lehetséges, amennyiben előfizetésük ezt lehetővé teszi. Feltöltőkártyás szerződés esetén mindenképpen konzultáljanak a magyar szolgáltatóval. Azonban a hotelekből jóval olcsóbb hazatelefonálni. Szálláshelyeinken szinte mindenhol van Internet kapcsolat, a nagyvárosokban pedig sok az Internet kávézó. A 70-es mobilok általában nem működnek Iránban.

KÖZBIZTONSÁG:
A közbiztonság jó, ezzel együtt a sűrűbb helyeken ügyeljünk értéktárgyainkra.

MAGYARORSZÁG NAGYKÖVETSÉGE:
Cím: Tehran, Darrous, Hedayat Sq., Shadloo str. 10.
Telefon: +98 21 2255-0452, +98 21 2255-0460
Ügyelet: +98 21 2255-0471
Fax: +98 21 2255-0503
E-mail: mission.thr@mfa.gov.hu
Honlap: https://teheran.mfa.gov.hu

IRÁN BUDAPESTI NAGYKÖVETSÉGE:
Cím: 1143 Budapest, Stefánia út 97.
Telefon: (06 1) 460-9260
Fax: (06-1) 460-9430
E-mail: iranemb.bud@mfa.gov.ir
Honlap: http://hu.budapest.mfa.ir

 

SELECT * FROM article_cikk WHERE csoport_id=131 and article_category_id=1 and aktiv=1 and ellenor=1 and (erv_date>=CURDATE() or erv_date='0000-00-00')